Владики Синоду провели день духовної віднови в «Замку Радомисль»
  • Птн, 16/08/2013 - 09:43

15 серпня єпископи Української Греко-Католицької Церкви, які беруть участь у сесії Синоду Єпископів УГКЦ в Києві, провели традиційний день духовної відновив в історико-культурному комплексі «Замок Радомисль» (м. Радомишль Житомирської області).

Громадська діячка, лікар Ольга Богомолець, якій належить створений нею історико-культурний комплекс, у вітальному слові наголосила на важливості цієї події, коли «одразу стільки архиєреїв прибуло до цього славного історичного місця».

Духовну науку на тему, що обговорювалася на сесії Синоду, – про шляхи дальшої євангелізації, виголосив Блаженніший Любомир. Він акцентував, що першими відповідальними за успішність нової євангелізації в межах своїх єпархій є архиєреї. Насамперед на них покладено це завдання. А під час його виконання єпископи мають тісно співпрацювати зі священиками та мирянами.

До членів Синоду також приєднався папський легат – кардинал Аюдріс Юзас Бачкіс, який прибув до Радомишля, щоб привітати єпископів УГКЦ.

Для гостей провели екскурсію в Музеї української домашньої ікони, який є частиною історико-культурного комплексу.

Відтак владики Синоду відслужили Молебень до Пресвятої Богородиці. Після молитви до єпископів звернувся кардинал Бачкіс, який, зокрема, сказав: «Коли ми святкуємо річницю Хрещення Київської Русі, наш погляд обіймає всю славетну історію вашої Церкви, яка сягає своїм корінням часів, коли християнство жило в єдності з різними церковними та культурними традиціями, у сопричасті між собою. А отже, ми невтомно молитимемося за єдність, якої прагнув Ісус та йтимемо дорогою екуменічного діалогу між усіма Церквами, які вважають себе пов’язаними з духовним спадком святого Володимира».

У трапезній «Замку Радомисль» відбулася братня трапеза, під час якої Синод вітав кожного ювіляра, тобто тих владик, котрі цього року відзначили свої ювілейні дні народження, священства чи єпископства.

Ювіляри отримали подарунки. Також усім владикам УГКЦ було вручено книжку «Українська Греко-Католицька Церква: Перші кроки. Ісповідництво. Відродження», видану до 1025-ліття Хрещення Русі-України.

Завершився день духовної віднови концертом гурту «Божичі».

Довідка: У Радомишлі в другій половині XVIII століття перебував осідок Предстоятеля Унійної Церкви.

Департамент інформації УГКЦ