Владику Браєна Байду призначено правлячим єпископом Торонтської єпархії УГКЦ
  • Птн, 29/04/2022 - 15:37

Святіший Отець Франциск, поблагословивши рішення Синоду Єпископів УГКЦ, призначив владику Браєна Байду правлячим єпископом Торонтської єпархії УГКЦ.

До моменту призначення єпархом Торонтським владика Браєн Байда був правлячим єпископом Саскатунської єпархії УГКЦ та апостольським адміністратором вакантного осідку Торонтської єпархії УГКЦ.

Апостольським адміністратором вакантного осідку Саскатунської єпархії УГКЦ Папа Франциск призначив владику Лаврентія Гуцуляка, митрополита і архиєпископа Вінніпезького УГКЦ.

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, зателефонувавши до владики Браєна, привітав його, поблагословив і запевнив його, а також духовенство і вірних єпархії, у своїх молитвах.

«Коли я озираюся на своє 14-річне єпископське служіння у Саскатунській єпархії, у мене залишилося так багато приємних спогадів про спільну подорож з духовенством і вірними Саскачевану. Я сподіваюся і молюся, щоб досвід, який я отримав від Святого Духа через дари, якими поділилися зі мною стільки учнів-місіонерів у нашій Церкві, добре послужить мені в моєму новому призначенні. Я дякую Богу за Його ласки, моїм братам-єпископам у Канаді та Україні за їхнє терпіння, дружбу та довіру, а також усім людям доброї волі, які допомагали мені зростати пастирськи та духовно протягом останніх років», – прокоментував своє нове призначення владика Браєн.

Біографічна довідка

Владика Браєн Байда народився в Саскатуні, Канада, 21 серпня 1961 року.

Згодом вступив у Малу семінарію отців редемптористів, новіціат пройшов у Оновомовоці, штат Вісконсин, США. Вічні обіти склав 13 вересня 1986 року.

Був висвячений на священника 30 травня 1987 року.

Ступінь бакалавра філософії отримав у Коледжі святого Михаїла в Торонто в 1982 році і магістра богослов'я в цьому ж навчальному закладі в 1986 році. Відтак отримав ступінь бакалавра педагогіки в університеті Манітоби в 1991 році і ступінь бакалавра східних наук в Інституті Шептицького в Оттаві у 1998 році.

Служив у різних парафіях і формаційних закладах українських отців редемптористів у Канаді, між якими Колегія святого Володимира в Робліні, Дім Відкупителя у Торонто. У Вінніпегу провадив «Дім Прийняття», що опікується бідними і відкиненими людьми.

2 травня 2008 року папа Венедикт XVI призначив його єпархом Саскатунським УГКЦ. Інтронізація відбулася 27 червня цього ж року.

З 9 листопада 2019 року був також апостольським адміністратором Торонтської єпархії УГКЦ.