Волонтери з Києва провели зустріч з вихованцями Прилуцької колонії з основ миробудування і подолання ворожнечі
  • Нед, 13/05/2018 - 12:06

12 травня 2018 року студенти-волонтери, що обрали як фах філософію, право, журналістику, правозахист, провели пам'ятну зустріч з вихованцями Прилуцької колонії у на тему «Україна у Другій світовій війні». В рамках цього заходу, присвяченого пам'яті всіх, хто боровся за свободу України, а особливо - пам'яті понад десяти мільйонів українців, які загинули на війні, пам'яті незчисленних мільйонів жертв комуністичних репресій і двох із половиною мільйонів українців-остарбайтерів, відбувся показ документального фільму «Між Гітлером та Сталіном» режисера Святослава Новицького.

Підготовкою до зустрічі у колонії послужив семінар 3 травня у Києві, який дав головні напрямні у праці із соціумом щодо проблем кримінальних злочинів і покарань. Архівні матеріали, секретні документи, досі непоказані зйомки та свідчення очевидців послужили основою фільму. Аналізують події та коментують роль України у Другій світовій війні у стрічці - Збігнев Бжезинскі, Норман Дейвіс, Роберт Конквест та Джон Армстронг, генерал Петро Григоренко. Після показу відбулося обговорнення стрічки.

Після перегляду фільму у малих групах відбувся обмін думками між волонтерами і вихованцями, в якому учасники висловлювали своє усвідомлення наслідків війни тоталітарних режимів для українського народу, необхідність миробудування і подолання ворожнечі у сучасності.  Волонтери, більшість з яких уперше побували у пенітеніарній установі, були здивовані відкритістю хлопців та зрілими свідомими висловлюваннями.
Провідна думка бесід була такою: "Нажаль найбільш важка рана минулого століття залишається невилікованою досі й стає темою постійної ідеологізації та поділу нас як нащадків учасників війн тоталітарних режимів. Християни повинні долати поділ та ненависть, дбати про примирення у світлі Закону Божого, розпізнавати святе і відділяти його від грішного, щоб не бути втягнутими в ідеологічні війни. Нам належить пам'ятати і молитовно згадувати усіх жертв людиноненависницьких тоталітарних режимів." На завершення усі спільно помолилися за загиблих у часі найтрагічнішого лихоліття, наслідки якого потребують зцілення у людській спільноті сьогодні.