ВООЗ готується визнати «третю стать»
  • Чтв, 14/07/2022 - 11:14

Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я оголосили про модернізацію свого «посібника із гендерного підходу», адже їх оновлена політика полягає в тому, що «стать не обмежується чоловічою чи жіночою». У ВООЗ поставили за мету розширити концепцію інтерсекційності, тобто дослідити, як «динаміка гендерної влади взаємодіє з іншими ієрархіями привілеїв, що призводить до різних результатів і різного стану здоров’я».

Протягом літа-осені 2022 року ще можливі корективи даного посібника, але ідея включення так званої «третьої статі» вже отримала шквал критики від науковців та медичних працівників. Професор Університету Ковентрі Дженні Гембл висловила своє обурення в інтерв’ю Daily Mail: «Незрозумілість основ біології відкриває двері до низки проблем, включаючи дуже погану комунікацію щодо здоров’я та спотворення даних». Також професор назвала ідею про те, що існує більш як дві статі, «постмодерністським, ненауковим розумінням, яке не повинна підтримувати ВООЗ».

Її колега з Університету Західного Сіднея Карлін Ґріббл поскаржилася на абсурдність і антинауковість третьої статі: «На вебсайті зазначено, що довідник оновлюється у світлі “нових наукових даних і концептуального прогресу щодо гендеру, здоров’я та розвитку”. Але немає жодних наукових доказів, які б свідчили про наявність більше ніж двох статей», — сказала Гріббл.

Сама ідея ВООЗ визнати понад дві статі є черговим підтвердженням суб’єктивності та ненауковості цієї організації. Якщо згадати рішення ВООЗ щодо визнання нормою гомосексуалізму і трансгендеризму, то можемо простежити подібну тактику пріоритету політичної (лівої) волі над фактами й науковими доказами. 

Проблема даної модернізації полягає не лише в проникненні антинаукових ідей у найбільшу організацію охорони здоров’я, але й у всезагальності та універсальності медичних протоколів ВООЗ, якими користуються всі лікарі світу. Підрозділ ООН, покликаний захистити й покращити стан охорони здоров’я, виявляється неспроможним визначитися з очевидними основами людської анатомії.

Біологія лишається основним аргументом проти гендерної теорії. Яку б ідентичність людина собі не вигадувала, вона не може втекти від свого тіла. Бінарність всіх людей є фактом, відмова від якого власне й несе загрозу для систем охорони здоров’я, адже не можна ігнорувати об’єктивну різницю гормональних та інших норм двох статей.

Новина про готовність ВООЗ визнати більше двох статей актуалізує потребу реформування цієї організації. Протягом багатьох років вона орієнтується скоріше на політичні й ідейні, а не медичні потреби. Якщо пригадати явно прокитайську позицію її очільника Тедроса Аданома Гебреєсуспіда час пандемії та особливу увага до так званих «гендерних» питань, то постає логічне питання: чому держави мають щедро фінансувати сумнівні дії цієї організації?