Вперше Україна отримала унікальну книгу свого авторства: «Роздуми до літургійних читань Євангелія»
  • Втр, 07/04/2015 - 11:15

Нещодавно, у видавництві «Свічадо», вийшла друком перша і унікальна книга в Україні: «Роздуми до літургійних читань Євангелія».

Автор книги - протосинкел Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, голова Патріаршої Літургійної комісії УГКЦ, в минулому – багаторічний настоятель Святоуспенської Унівської лаври, доктор богослов’я, іконописець – Венедикт (Алексійчук).

Унікальність книги в тому, що дотепер такого видання в Україні не було. Серед різноманіття змістовних недільних і святкових євангельських читань, не було роздумів над щоденними літургійними читаннями візантійсько-українського обряду.

Ще іншим унікальним моментом появи цієї книжки є те, що вона спочатку виникла, як інтернет-проект владики Венедикта на сайті «Католицький оглядач». Тут і досі щодня можна черпати з криниці духовості Преосвященного владики над літургійними читаннями, які нащодень читаються у храмах візантійської літургійної традиції.

«Ідея щоденних коментарів текстів Святого Письма, які читаються в часі Літургії, виникла під час однієї з розмов з Владикою. Він слушно зауважив, що є багато коментарів недільних та празничних біблійних текстів, але практичних, прив'язаних до християнського щоденного життя коментарів щоденних літургійних читань українською, на жаль, немає», - розповів о. Орест-Дмитро Вільчинський, автор проекту сайту «Католицький оглядач».

«Скажу відверто, що я мав стосунок тільки до ідейної частини цього проекту. Головний тягар його реалізації усе ж таки впав на самого Владику, як автора цих текстів і головного редактора сайту, пана Сергій Букіна та інших членів Товариства християнського життя «Воїни Христа Царя», які здійснювали технічну реалізацію проекту», - продовжив о. Орест. За його словами, «Католицький Оглядач» - це повністю волонтерський проект, який підтримується силами Товариства.

Ця книга – це не лише роздуми над Євангельським текстом, вона, до певної міри, вводить читача в ритм церковного літургійного життя. Це допомагає пригадувати важливі події та етапи історії спасіння, про які довідуємось зі сторінок Святого Письма.

Роздуми у книзі скеровують людину до її особистого життя, до стосунків з ближніми та її позиції у суспільстві як християнина. Кожен роздум завершується коротким висновком автора над тим, що, на його думку, є важливим.

Думки Єпископа у книзі допомагають наповнити своє християнське життя євангельським змістом, почути слово Христа і йти за ним щодня.

Як говорить владика Венедикт: «Лише в Бозі починаємо розуміти, що є істинним добром для нас; що, як і коли маємо чинити і як будувати свої стосунки з іншими».

Пригадуємо, що І частина книги вийшла друком у видавництві «Свічадо». Обсяг - 432 сторінки. Вартість – 49.90 грн. За довідками щодо придбання звертатись у видавництво «Свічадо» http://svichado.com/home, м. Львів, а/с 808, вул. Винниченка, 22.

Іванна Рижан

Інфорація про автора книги: http://www.ugcc.lviv.ua/about/bishop/bio.html