Вперше військово-медичного капелана нагороджено відзнакою «За служіння Богу і Україні»
  • Срд, 07/10/2015 - 18:59

7 жовтня 2015 року священика із Київської архиєпархії УГКЦ - о. Віталія Воєцу, військово-медичного капелана, нагороджено відзнакою-медаллю «За служіння Богу і Україні». Нагороду священикові вручили владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський УГКЦ, та о. Любомир Яворський, заступник керівника Департамету Патріаршої курії УГКЦ. Церемонія вручення відбулася після Божественної Літургії, яку архиєрей з багатьма священиками, звершував за мир в Україні. Повідомляє прес-служба Київської архиєпархії УГКЦ. 

 Як розповідає о. Любомир Яворський, це нагорода громадської організації, яка вирішила оцінити роль капеланів в умовах війни: «Ця організаціє має два види нагород, з яких один, призначений для військових капеланів, які безпосередньо беруть участь в АТО, інший же вид, призначений для тих капеланів, які служать у військових госпіталях, на передовій, в Дніпропетровську, Києві, Харкові та інших містах України».
За словами священнослужителя, перед Патріаршою курією УГКЦ, постало завдання визначити відповідних людей, які найбільше заслуговують такої нагороди.

 Першим таким кандидатом став священик Київської архиєпархії УГКЦ о. Віталій Воєца: «Вважаємо, що о. Віталій достойний цієї нагороди, адже він ефективно налагодив співпрацю в Головному військовому клінічному госпіталі Збройних Сил України, та Центральному клінічному госпіталі державної прикордонної служби України, що Києві. Він згуртував для цього служіння священиків, монахинь, семінаристів та волонтерів, які також ревно працюють з військовослужбовцями. Присутність військово-медичних капеланів УГКЦ сьогодні є постійною в цих госпіталях. За це ми завдячуємо о. Віталю Воєці, саме тому він і удостоївся цієї нагороди», – розповів у коментарі о Любомир.

Для о. Віталія ця нагорода була цілковитою несподіванкою, адже священики УГКЦ, жертвенно працюють для військовослужбовців, які захищаючи нашу Батьківщину, отримали різноманітні поранення та втратили здоров’я на передовій.

Як розповідає о. Віталій Воєца, це його перша в житті такого роду відзнака: «Відчуваю трепет в душі. Це велика честь для мене, проте хочу її розділити між всіма священиками, семінаристами, монахинями та волонтерами, оскільки, це величезна спільна праця, подекуди невидима, але, вкрай, важлива. Ми направду хочемо бути з тими мужніми хлопцями, спілкуватися з ними, разом молитися, та підтримуючи один одного, вести Україну не лише до перемоги над ворогами зовнішніми, а також до перемоги над тими, хто загрожує спасінню нашої душі», – розповідає о. Віталій.

В розмові священик додав: «Постійно молимося за всіх Героїв України, які після знайомства з нашими капеланами, навіки оселяються в наших серцях. Радіємо успіхам військовослужбовців у подоланні духовних і тілесних недуг, та просимо Божого благословення для них, їхніх родин і побратимів, які невтомно несуть своє служіння в лавах Збройних Сил України».