Вперше за 200 років реставратори увійдуть всередину Гробу Господнього
  • Птн, 24/06/2016 - 12:56

Вперше за 200 років науковці-реставратори увійдуть всередину печери, котра вшановується християнами як гробниця, в яку був покладений після своєї смерті на хресті і з якої воскрес Ісус Христос.

Реставратори повинні опинитися всередині Гробу Господнього, щоб зміцнити його структуру, вмонтувавши в стіни печери титанові стержні.

Протягом наступних дев'яти місяців група грецьких реставраторів буде працювати над реабілітацією Кувуклії - каплиці, спорудженої над Гробом Господнім, нагадує американська газета The Washington Post.

Фахівцям належить відчистити шари сажі і кіптяви, що утворилися за століття від горіння численних свічок. Вони також повернуть на попереднє місце і зафіксують мармурові блоки каплиці, котрі зрушилися за цей час і заллють спеціальний будівельний розчин, який зміцнить кладку, зроблену за часів хрестових походів.

Зовнішні стіни Кувуклії і ротонда були відреставровані в 1809-1910 рр. після спустошливої пожежі.

Усередині Кувуклії вони піднімуть плиту, біля якої схиляють коліна мільйони паломників, і стануть першими сучасними вченими, які отримають доступ всередину Гробу.

Реставратори, які раніше працювали над відновленням афінського акрополя, точно не знають, що їм належить побачити всередині гробниці. Вони вже досліджували печеру за допомогою спеціальних зондів і лазерних сканерів і знайшли не описану раніше тріщину в стіні Гробу. Можливо, вважають вчені, вона викликана тиском колон, що підтримують купол Кувуклії.

Під час реставраційних робіт, які планується завершити на початку 2017 року, найбільша святиня християнського світу буде як і раніше відкрита для здійснення богослужінь і для поклоніння паломників.

Роботи фінансуються трьома конфесіями, які мають першочергові права на використання Кувуклії, - православними, католиками (францисканцями) і вірменами. Також певні суми грошей на реставрацію виділили грецький уряд, приватні благодійники і король Йорданії Абдалла II,  котрий за традицією є хранителем святинь Єрусалима.