Вперше за столітню історію Глава УГКЦ відслужив Архиєрейську Божественну Літургію в столиці Білорусі
  • Пон, 02/10/2017 - 12:24

Я із особливим зворушенням молюся тут з вами і за вас. Великі діла сьогодні Господь Бог чинить перед нашими очима. Напевно, останній раз Митрополит Київський, Глава нашої Церкви, міг молитися зі своїми людьми на цій землі сотні років тому, ще до ліквідації УГКЦ в Російській імперії.

Навіть мій великий попередник праведний митрополит Андрей Шептицький не мав такої можливості відслужити Архиєрейську Божественну Літургію тут, на цих землях. Я вже не згадую про роки комуністичного переслідування, де про нашу Церкву не можна було навіть згадувати. А сьогодні це стається: саме нам Господь Бог дав цю благодать і для нас, разом із нами, чинить це чудо, на яке чекали цілі покоління греко-католиків Білорусі.

 

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 1 жовтня під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії, молячись з парафією Святого Йосифа в Мінську. Разом з Блаженніший Святославом спільно молилися о. архимандрит Сергій Гаєк, Апостольський візитатор для греко-католиків Білорусі, о. мітрат Василь Говера, Апостольський делегат для греко-католиків у Казахстані і Середній Азії, та священики Білоруської Греко-Католицької Церкви.

«Мені особливо зворушливо й трепетно стояти на цій мінській землі, звідки походить митрополит Михайло Рагоза, митрополит «Берестейського єднання», який саме звідси, з монастиря з-під Мінська, був обраний на Митрополита Київського. А він потім, як очільник Київської Церкви відновив єдність Київської митрополії з Римським апостольским престолом. Ця земля дихає історією, але найбільше ця земля дихає Святим Духом, Божою присутністю, тою силою, яка ніколи не залишає тих, які про цю силу просять і моляться», − вів далі проповідник.

Блаженніший Святослав додав, що цього дня, за григоріанським календарем, відзначається свято Покрови Пречистої Діви Марії. «Ми, слов’яни, згадуємо цю подію в дуже особливий спосіб. Ця подія відбулася в Константинополі в ті часи, коли це місто переживало момент життя або смерті, бо його оточили вороги. Тоді люди пішли в храм на молитву і побачили у видінні Пречисту Діву Марію і в її руках омофор, який є частиною єпископського одягу, що символізує загублену вівцю. Вона, тримаючи цей омофор, покривала свій народ і молилася за нього», − розповів Глава Церкви.

«Ми сьогодні на цій Літургії переживаємо те саме. Більше того, силою і благодаттю Духа Святого у свято її Покрови ми стаємо учасниками того самого моління і нам сьогодні відкривається в цьому святі присутня між нами Діва Марія. Це видіння, це свято допомагає нам сьогодні побачити покров Богородиці, розгорнутий над нами сьогодні, зараз в цьому місці, в цьому маленькому храмі. Вона розпростерла над нами свій омофор і показує сенс і таїнственність Божественної Літургії», − додав він.

За словами проповідника, коли Церква молиться, зокрема збирається на молитву Божественної Літургії і святкує Пресвяту Євхаристію, то не просто люди моляться до Бога, але Син Божий, воплочений Бог, як Глава Церкви, молиться із своїм Тілом, в своєму тілі, за своє Тіло, яким є ми – Божий люд, Його Свята Церква. «Я думаю, що сьогодні присутність єпископа між вами показує, що Главою нашої молитви і Церкви є Він – наш найвищий архиєрей Христос Спаситель. Він сьогодні молиться у вас, з вами і за вас. Ми сьогодні бачимо повноту Церкви небесної і земної, видимої і невидимої. Ми сьогодні відчуваємо, що ми не є покинутими людьми, забутими, маргіналізованими, зневаженими і упокореними. Бо ми зберегли те, що найбільше потрібно – ми вміємо молитися і ми є разом, разом і з Богом», − продовжив Предстоятель УГКЦ.

«Сьогодні, повірте мені, гадаю, що тим сильним словом до вас, яке я прагну вам привезти з України, є те, що ваша Мати – Київська Церква не забуває своїх дітей. Ваша Мати-Церква відчуває материнський обов’язок супроти вас», − звернувся Блаженніший Святослав до вірних.

Він розповів, що цими днями до Мінська приїхали глави Католицьких Єпископських Конфренцій Європи: «Ми три дні зустрічалися із очільниками вашої держави, представниками духовенства та найбільша тема, про яку ми говорили, це молодь в сучасному світі і те, як Церква сьогодні може послужити молоді і передати їй віру в Бога. Нашим найбільшим завданням є навчити наших дітей, нашу молодь молитися. Бо так, як людина молиться, так вона і вірить, як вона молиться, так вона і живе. Якщо людина навчиться з Богом спілкуватися в молитві, вона навчиться спілкуватися з людьми. Якщо відкриє таємницю присутності Бога поруч себе, то зможе відкрити очі і побачити присутню поруч живу людину», − додав він.

Глава Церкви наголосив, що приїхав до Мінська ще й тому, аби разом із вірянами відсвяткувати 380-літній ювілей блаженної кончини великого подвижника Київської  унійної Церкви Йосифа Велямина Рутського. «Ця земля дала великого мужа, який, можливо, на століття випередив свій час. Бо йому належала ідея примирення Русі із Руссю. І ця ідея, можливо, цими днями сповнилася в Мінську. Бо Православний Митрополит Павло запросив нас всіх, католицьких єпископів, до свого храму і свого дому. Про це молився Йосиф Велямин Рутський, бо йому належала ідея єдиного патріархату Унійної Церкви, оновлення монашого життя в Церкві. Завдяки йому ми цього року святкуємо 400-літній ювілей оновлення, відродження монашества Київської Церкви у Василіянському чині», − додав Блаженніший Святослав.

Після завершення Літургії Глава УГКЦ висловив слова вдячності о. Сергію Гаєку за його невтомне багатолітнє служіння для греко-католиків Білорусі. У відповідь о. Сергій подарував Блаженнішому Святославу портрет митрополита Йосифа Велямина Рутського і просив про молитовну пам'ять за греко-католиків Білорусі.