Впровадження Соціальної Доктрини Церкви в дію
  • Чтв, 04/05/2017 - 15:47

3-4 травня 2017 року у Львові проходить Міжнародний Семінар під назвою «Соціальний діалог і трудова міграція в Європейському Союзі та Україні в контексті Християнської Соціальної Доктрини».

Організаторами заходу є Всеукраїнське об’єднання солідарності трудівників ВОСТ «Воля» (ВОСТ), спільно із Християнським Рухом працівників (MCL) Італії та Європейським Центром з питань працівників (EZA). Комісія УГКЦ Справедливість і Мир долучилася до проведення заходу.

На початку роботи Міжнародного Семінару заступник голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир о. Олег Лука привітав організаторів та учасників із можливістю спільного опрацювання важливих питань у сфері праці, поблагословив роботу Семінару, відзначивши актуальність запропонованої теми для розгляду.

У часі робочих сесій Семінару о. Олег Лука представив учасникам тему «Роль УГКЦ у впровадженні Соціальної Доктрини Церкви». Згадавши про історичний контекст та соціальне служіння УГКЦ на глобальному рівні (в діаспорі), а також в Україні, доповідач ознайомив учасників із сучасним станом та особливостями впровадження Соціального вчення Церкви у суспільстві. Представивши при цьому діяльність Комісії УГКЦ Справедливість і Мир та Української Соціальної Академії, заступник голови Комісії о. Олег Лука виокремив і головні напрямні праці Церкви у згаданій царині. Зазначив, що УГКЦ як впродовж історії, так і в наш час залишається середовищем солідарності, а Її голос у суспільстві по-особливому сьогодні звернений на гідність людської особи, на принципи братерської солідарності і субсидіарності у сфері праці, як і на звернення уваги щодо спільного блага. Церква залишається у суспільстві «пророчим голосом сумління», звертаючи увагу на шкідливі суспільні недуги суспільства, такі як корупція і ін., з метою його оздоровлення і зцілення. Учасники Семінару також ознайомилися із доробками та ініціативами Комісії УГКЦ Справедливість і Мир та Української Соціальної Академії, які звершують свою місію – поширення Соціальної Доктрини Церкви у в українському суспільстві.

У часі Міжнародного Семінару розглядаються також питання української міграції, допомоги трудовим мігрантам, досвід роботи європейських структур у даній сфері та можливість спільних ініціатив щодо творення і можливості участі і розвитку при цьому профспілок, їх діяльності та розвитку у контексті впровадження християнських цінностей на базі Соціальної Доктрини Церкви.