ВР частково скасувала нотаріальне посвідчення статутів релігійних організацій
  • Срд, 21/03/2018 - 22:10

Верховна Рада прийняла поправки, які скасовують вимогу нотаріального посвідчення підписів на статутах релігійних організацій та передавальних актах (у разі їх злиття, приєднання, перетворення).

Такі зміни передбачені прикінцевими положеннями Закону України № 2275-VIII від 06.02.2018 року «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (законопроект № 4666), який набуде чинності 17 червня 2018 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Водночас, найближчим часом очікується подальший розгляд законопроекту № 6642, який пропонує комплексне вирішення цього питання. Парламентарі вже обговорили цю ініціативу у вівторок, 20 березня. Проте наприкінці робочого дня не знайшлося достатньо голосів для його прийняття, про що свідчать результати кількох рейтингових голосувань.

Прийняття законопроекту № 6642, окрім вище зазначених змін, дозволить скасувати вимогу нотаріального посвідчення протоколів загальних зборів релігійних організацій, якими затверджуються установчі документи, а також звільнить релігійні організації від адміністративного збору під час внесення змін до Єдиного державного реєстру під час державної реєстрації.

Відтак, релігійні організації зможуть, так само як громадські і благодійні організації, вносити зміни до своїх установчих документів без участі нотаріусів. Такий порядок існував і раніше, до того як у жовтні 2016 року був прийнятий так званий антирейдерський Закон № 1666-VIII, в якому помилково релігійні організацій не потрапили до переліку виключень.

Як повідомляв ІРС, законопроект № 6642 внесено до парламенту групою народних депутатів України з різних фракцій – Павло Унгурян, Оксана Продан, Георгій Логвинський та інші. Проект розроблено за сприяння Міністерства юстиції та за участі Інституту релігійної свободи і представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Ця ініціатива обговорювалася на зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України 4 липня. У підсумку Уряд підтримав законопроект № 6642.