Вручено Першу Ватиканську соціальну премію
  • Чтв, 11/04/2013 - 22:55
Вручено  Першу Ватиканську соціальну премію

11 жовтня у Ватикані вперше вручили Премію за досягнення у популяризації соціального вчення Церкви. У першому конкурсі під назвою "Економіка і суспільство" перемогли іспанський професор, єзуїт  Хуліо Луїс Мартінес  за наукову роботу  "Громадянство, міграція та релігія. Етичний діалог з боку християнської віри" та італійський вчений Стефано Домані  за дослідження "Економіка загального блага". Ініціатором вручення премії став папський фонд "Centesimus Annus – Pro Pontifice". Переможців оголосив сьогодні кардинал Доменіко Калканьйо, глава Адміністрації майна Святого Престолу.

Ватиканський єрарх зазначив, що отець професор Мартінес своєю науковою діяльністю доводить, що соціальна доктрина Церкви може забезпечити реальну допомогу і внести незамінний внесок у питання сучасної міграції. Професор Домані, у свою чергу, пропонує розширити спектр фундаментальних категорій, які дозволяють зрозуміти економічну діяльність. Йдеться про сферу цінностей. Він переконаний, що без братерства та взаємодопомоги ринок і держава не можуть функціонувати правильно. Кардинал Калканьйо підкреслив, що метою премії є реальна допомога тим, хто сам має глибокі знання в соціальному вченні Церкви і намагається їх поширювати.

Ідея створення фонду "Centesimus Annus – Pro Pontifice" сягає своїм корінням до однойменної енцикліки Івана Павла II, виданої 1 травня 1991р. з нагоди 100-річчя соціальної енцикліки "Rerum Novarum" Лева XIII. Фонд, який має статус папського, був створений в 1993 р. Він є некомерційною благодійною ватиканською структурою, націленою в першу чергу на роботу з професіоналами у сфері бізнесу, які підтримують принципи соціального вчення Церкви і хочуть зробити внесок у створення нової економічної та соціальної культури.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va