Все більше країн, де християни зазнають переслідувань – звіт організації «Допомога Церкві в потребі»
  • Нед, 27/11/2022 - 22:02

Згідно з інформацією звіту під назвою «Переслідувані та забуті?», опублікованого організацією «Допомога Церкві в потребі», кількість країн, де християни зазнають утисків та переслідувань за віру, зросла зі 145 до 153. 21 листопада документ було представлено в Ясногірському монастирі. В рамках солідарності зі стражденними Санктуарій долучився до всесвітньої кампанії «Red Week».

«У 2020 році ми говорили про переслідування та дискримінацію у 145 країнах. Сьогодні, на жаль, мова йде про 153» − зазначив о. Павел Антосяк з організації «Допомога Церкві в потребі». Він підкреслив, що переслідування за віру почастішали в 75 % країн, які моніторує Папський фонд.

 

Драматичні історії

У звіті, опублікованому Папським фондом «Допомога Церкві в потребі» під назвою «Переслідувані та забуті?» знаходимо драматичну історію з Пакистану.

 

Майрі Шахбаз було 14 років, коли її викрали. Викрадач зґвалтував її, змусив вийти заміж і прийняти іслам. Попри залякування, її родичі розпочали судову справу. Але це не допомогло. Вирок був на користь мучителя, хоча все вказувало на його провину. Дівчина знала, що єдиний шанс для неї – це втекти.

 

Їй це вдалося, але після травми, яку вона пережила, вона не може розкрити своє місцезнаходження. Ховається. Протягом 18 місяців живе в одному місці і є в’язнем власного дому. Чекає, поки їй нададуть притулок у Великобританії. Тільки це дає надію на повернення до нормального життя.

 

Різкий сплеск насильства

У звіті йдеться про різке зростання насильства в Африці. У Нігерії гине рекордна кількість християн. «За останній рік це понад 7 тис. вірних. Понад 2 мільйони людей були змушені тікати», – зазначив о. Антосяк. Він пояснив, що ісламські екстремістські бойовики є не єдиною загрозою для віруючих у Христа у світі. «Небезпечними є усі види державних авторитаризмів, прикладом тут є Китай і Північна Корея, а також релігійні націоналізми, такі як Індія та Шрі-Ланка, які стали рушійною силою збільшення утисків та кількості нападів в Азії», − додав він.

 

Документ також показує, що на Близькому Сході триває масштабна міграція християн, що загрожує виживанню найдавніших спільнот. «У Палестині 75 років тому християни становили 18 відсотків населення. Сьогодні це менше одного відсотка», – зазначив о. Антосяк.

Детальні історії, описані у звіті, згадав Томаш Завал, директор офісу організації «Допомога Церкві в потребі» у Познані. Зокрема він розповів про забуту трагедію християн з півночі Ефіопії. «В це місце втекли багато переміщених осіб, біженців з Південного Судану та Еритреї, де проявилися сепаратистські тенденції і держава відреагувала на це військовим шляхом. У 2020 році там дійшло до великої бійні, коли град куль посипав на людей, що виходили з церкви після недільної Меси. Очевидці оцінюють кількість жертв від 750 до 1000», – розповів Томаш Завал. Посилаючись на історію 14-річної Майри, він пояснив, що щорічно понад тисячі дівчат і молодих жінок зазнають подібної долі в Пакистані.

 

«Допомога Церкві в потребі» – як пояснив о. Павел Антосяк – свідомо згадує трагічні історії з країн, де відбуваються переслідування, щоб не замикати людські драми лише в рами цифр і статистик. «Ми не дозволимо нашим стражденним сестрам і братам залишитися безіменними», – сказав він. Він пояснив, що забуття є другою бідою, яку вони зазнають, після страждань і гонінь через віру. «Це реальні, конкретні люди, які живуть так само як і ми. За одним винятком: за віру, яку вони сповідують, їм загрожує втрата життя», – наголосив о. Антосяк.

 

Поляки солідарні з переслідуваними

На знак солідарності зі стражденними послідовниками Христа, Ясногірський монастир, де було представлено доповідь, було підсвітлено червоним кольором, таким чином Санктуарій долучився до всесвітньої кампанії «Red week» (Червоний тиждень) Папського фонду «Допомога Церкві в потребі».

 

«Ясна Гура є духовною столицею нашої батьківщини, тому її не можна було оминути на шляху Папського фонду «Допомога Церкві в потребі». Через червоний колір ми хочемо підкреслити наш зв’язок із Братами і Сестрами, переслідуваними за любов до Христа. Ми хочемо підтримати їх нашими молитвами, а також зовнішнім знаком», – зазначив речник Ясногірського монастиря, отець Міхал Бортнік OSPPE.

 

Того ж дня в інтенції переслідуваних за віру вірні молилися під час спільної молитви на Ясній Гурі. Службу очолив о. Павло Антосяк.

 

Короткий зміст звіту Папського фонду «Допомога Церкві в потребі» польською мовою можна знайти ТУТ: https://pkwp.org/uploads/tinymce/pliki/ACN%20PF_%202022%20PL.pdf.