Все робити заради любові: блаженна Кончіта Барречеґурен
  • Пон, 08/05/2023 - 09:09
Любити, страждати, молитися: цими словами можна підсумувати життя Кончіти Барречеґурен, що проголошена блаженною в місті Ґранаді (Іспанія).
 

В суботу, 6 травня 2023 року, кардинал Марчелло Семераро, Префект Дикастерії у справах визнання святих, під час Святої Меси в катедральному соборі Ґранади (Іспанія) проголосив блаженною Кончіту Барречеґурен. Напередодні, 5 травня, відбулося молитовне чування в санктуарії Санта-Марія-дель-Перпетуо-Сокорро. А наступного після беатифікації дня, 7 травня, у згаданому храмі відбудеться подячна Свята Меса, в якій візьмуть участь представники спільноти отців редемптористів, шанувальники Кончіти та родина Барречеґурен, а також усі вірні, які бажають приєднатися до молитви.

Приклад переживання страждань

У своїй проповіді під час Святої Меси кардинал Семераро сказав, що «Марія Кончіта принесла рясні плоди, адже завжди була з’єднана з Христом і ніколи не відлучалася від Нього, навіть у темні години випробувань». «Вона писала: “Моєю любов’ю буде розп’ятий Бог, моєю їжею – молитва, моєю силою – Євхаристія...”. Реалізуючи цю програму життя, вона брала приклад у святої Терези з Лізьє», – продовжив проповідник. «Тепер ця нова блаженна також стає взірцем для наслідування для всіх нас. Особливо для тих, хто перебуває у стражданнях і випробуваннях», – підкреслив він.

Біографічна довідка

Марія де ла Консепсьйон (Кончіта) Барречеґурен Ґарсія народилася 27 листопада 1905 року в Ґранаді (Іспанія) в сім'ї Слуги Божого Франсіско Барречеґурена Монтагута і Кончі Гарсії Кальво, які походили із заможних і глибоко християнських родин. Її сім’я часто збиралася на молитву перед іконою Пресвятого Серця Ісусового. Кончіта була охрещена в парафіяльній церкві Саґраріо при катедральному соборі Ґранади 8 грудня 1905 року, в урочистість Непорочного Зачаття. Під час Хрещення дитину назвали в честь Пречистої Діви Марії: Марія де ла Консепсьйон дель Перпетуо Сокорро. Від батька вона отримала належну катехитичну підготовку до прийняття Першого Причастя і Таїнства Миропомазання. Ще в дитинстві вона показала зразкове життя відданості й віри.

З раннього дитинства відчувала поклик до богопосвяченого життя, бажаючи стати кармеліткою. На жаль, хвороба завадила їй здійснити цей життєвий вибір. У 1917 році у неї діагностували запалення кишечника, яке викликало сильний біль і змусило її дотримуватися суворої дієти. У 1924 році її вразила серйозна психічна хвороба, успадкована від матері.

Незважаючи на слабке здоров’я, вона зуміла героїчно плекати християнські чесноти віри, надії й любові та досягнула героїчного ступеня досконалості. Її життя можна підсумувати трьома словами: любити, страждати, молитися. Ідучи слідами святої Терези від Дитятка Ісуса, вона докладала всіх зусиль, щоб все робити досконало, навіть найменшу річ. Вона здійснила кілька подорожей і паломництв, в тому числі й до Лізьє, де просила не про зцілення від хвороби шлунку, а про зцілення від туберкульозу, хвороби, якою також хворіла і Свята Тереза від Дитятка Ісуса. Кончіта переносила свою недугу в дусі самопожертви і навіть просила ще більше хрестів, які потрібно було нести. Вона вважала страждання особистим покликанням – наслідувати розп’ятого Христа, відрікаючись від себе самої заради любові. Вона була вірною особистій молитві, щоденній Службі Божій, читанню релігійних книжок, зокрема, біографій святих, а також робила все можливе, щоб поширювати Боже слово, катехизуючи близьких їй людей.

Життя Кончити було коротким. Вона не дожила до свого двадцять другого дня народження. Тим не менше, цього часу було більше, ніж достатньо для становлення і зростання як жінки, як християнки, розвиваючи свої якості. Блаженна знала, як використати свій час і прожити його інтенсивно. Кончіта померла у Ґранаді  13 травня 1927 року.

Зцілення через заступництво Блаженної Кончіти

Підставою для беатифікації Кончіти Барречеґурен стало чудесне зцілення дворічної дівчинки від «токсичного шоку від стрептокока А з поліорганною недостатністю», яке сталося завдяки її заступництву в 2014 році в дієцезії Оріуела-Аліканте (Іспанія).