«Все залежить від Кабміну»: юрист про повернення костелу св. Миколая вірянам
  • Чтв, 16/09/2021 - 11:05
Правозахисник вважає, що держава не зацікавлена в захисті прав своїх громадян.

Юрист парафії костелу св. Миколая Володимир Тарасюк в етері ток-шоу «Дійові особи» на «5 каналі» заявив, що немає сенсу судитися з державою, яка не зацікавлена у відновленні історичної справедливості і в захисті прав своїх громадян, серед яких є віряни Римсько-Католицької церкви.

«Ми почали це робити (повернути костел у власність римо-католиків, – ред.) ще з 1992 року, практично 30 років вже триває спір і тяганина з державою. У нас навіть був судовий процес, який закінчився тим, що суд зобов'язав КМДА виконати закон про свободу совісті і релігійні організації і розглянути наше клопотання, але воно не було виконане, воно досі залишається не виконаним. Немає сенсу судитися з державою, яка не зацікавлена у відновленні історичної справедливості, яка не зацікавлена в захисті прав своїх громадян, серед яких є віряни Римсько-Католицької церкви», – розповів правник.

 

Володимир Тарасюк також повідомив, що на сьогоднішній день повернення костелу до парафії римо-католиків залежить від Кабінету Міністрів.

Вогонь майже на 100% знищив унікальний орган у костелі святого Миколая. Пожежа спалахнула 3 вересня пізно ввечері. Це і храм для парафіян римо-католицької церкви, і Національний будинок органної та камерної музики. Попередня причина займання, на думку правоохоронців, – коротке замикання в органі. Поліція вже відкрила кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

Нагадуємо, 8 вересня віряни розпочали безперервну молитву в намірі повернення костелу релігійній спільноті. Долучитись до молитви можна - тут