Всецерковна проща “Дорогою зцілення”
  • Суб, 01/06/2013 - 20:25

Вже другий рік поспіль Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, в рамках якої діє Рух «За тверезість життя», збирає усіх небайдужих до подолання в Україні алкоголізму, наркоманії, залежності від азартних ігор на Всецерковну прощу «Дорогою зцілення» до Унівської Святоуспенської лаври.

 

 

 

Рух «За тверезість життя» відродився у 2006 р., коли УГКЦ почала зорганізовувати на Західній Україні місії тверезості, навіть у найвіддаленіших куточках відбувалися зустрічі з представниками виконавчої влади та активом села, проводили інтерактивні тренінги для підлітків у навчальних закладах, відправляли Літургії у наміренні зцілення залежних від алкоголю, надавали консультації залежним та їхнім родинам.

 

Проща, присвячена молитві за утвердження нашого народу в чесноті тверезості, цьогоріч зібрала небайдужих до порятунку українського народу від залежностей, тих, хто бажає подолати їх у власному житті чи допомогти у цьому комусь зі своїх ближніх, а також учасників Руху.

 

Цей загальноукраїнський захід, на який окрім західного регіону до участі зголошувалися прочани із Києва та Сум, відбувся 26 травня 2013 року, у Святоуспенській лаврі очолив кир Ігор Возняк, митрополит Львівський. У своїй проповіді на Божественній Літургії на Неділю Розслабленого Митрополит Ігор подякував учасникам і закликав ревно молитися за узалежнених, пам’ятаючи, що існує тільки один правдивий лікар – Господь, який створив людину з пороху:

«Звертаюся до вас, достойні брати і сестри, щоб молитися за тих осіб, хто підлягає гріховній слабості алкоголізму й наркоманії. Це – великий бич суспільства, який час від часу обертається проти нашого народу, а Церква постійно закликала людей, щоб поборювати цю гріховну залежність. Люди вірили у це і ставали на шлях спасіння, оздоровлення, визволення від нечестивої неволі. П’янство, наркоманію та усі інші духовні лиха та нещастя можливо побороти, якщо тільки довірити себе Богові й постійно над цим панувати! Митрополит Андрей Шептицький писав: «Страшною язвою, страшним нещастям нашого народу є п’янство. Не одного вже позбавило здоровля, слави, маєтку; не одного завело напевно на вічну погибель». Наші попередники-єпископи організовували «Братства тверезості», які допомагали підневільним людям у цьому нещастю ставати на ноги й бути добрим християнським народом. Якщо б серед нас знайшлися особи, які страждають алкоголізмом, тоді довірте щиро своє життя Господу, змагайтеся щоденно, кожної миті, за щире тверезе життя, а Бог безперечно допоможе вам. Це – великий подвиг, більше як військовий геройський вчинок, коли особа уміє панувати над собою, знає міру або зовсім не вживає алкоголю! Подумаймо, скільки нещастя приносить пияцтво навколо нас.? Скільки грабунків, вбивств, насилля, бід тощо, твориться через те, що людина підлягає цій недузі. Непотрібно боятися вступати у «Братства тверезості», навпаки, довіряючи Богові, необхідно ставати на шлях тверезого способу життя і чинити добро навколо себе, щоб так проживши життя, осягнути нагороду у вічності! Слава Богу, що і серед нашого духівництва, Господь покликає таких осіб, які бажають допомагати слабосильним у цій ділянці життя! Дякую отцеві докторові Андрієві Логіну та його співпрацівникам за організацію цієї прощі та служіння потребуючим людям в оздоровленні від недуги пияцтва й алкоголізму! Дякую отцеві докторові Теодору Мартинюку та унівській спільноті монахів-студитів, які ласкаво погодилися прийняти цю прощу та молитися разом з нами за оздоровлення! Хай мати Божа, Марія, наша небесна Покровителька, допомагає людям доброї волі у змаганні за праведне й тверезе життя!»

Митрополит Ігор очолив також молебень до Пресвятої Богородиці «Невичерпна Чаша», під час якого відбулась молитва за зцілення залежних, чин малого освячення води, благословення свяченою водою, перенесення ікони «Невичерпна Чаша» до храму,  мируванння присутніх.

 

Незважаючи на дощову погоду, на прощу зібралось чимало учасників, які під час Літургії могли приступити до Святих Тайн Сповіді та Причастя, а потім записатися до «Золотої книги тверезості» - благословенної духовним проводом Церкви духовної зброї проти гріха пияцтва. Цим записом особа складає присягу перед Богом і Церквою, що повністю або тимчасово зрікається вживання алкоголю, зобов’язується не змушувати, а застерігати перед ним інших, жертвуючи це за зцілення когось з рідних.
Важливим є той факт, що саме в Унівській Святоуспенській лаврі спочивають останки митрополита Михайла Левицького, який ще у 1844 р. видав звернення до священиків з детальною інструкцією про те, як  засновувати товариства тверезості та вести книги тверезості. Сьогодні таких книг є 235. У єпархіях працюють консультативно-просвітницькі центри, де з проблеми узалежнення для кожного потребуючого зокрема шукають виходу священики, психологи, психотерапевти.
На прощі особливими учасниками були зцілені від узалежнень особи, які прибули, щоб подякувати Богові за власне зцілення і посвідчити для інших своїм прикладом, що для Бога немає нічого неможливого – Господь, наш Творець,  може вивести людину навіть з найтяжчої ситуації, найбільшої залежності, повернути їй гідність Божої дитини і дати силу служити іншим з такою проблемою.
Активне обговорення проблеми узалежнень під час проші також відбувалося у трьох тематичних групах: серед осіб, які прагнуть позбутися узалежнення, поміж родичами узалежнених та особами, які переймаються узалежненням близьких. Реколекційні науки для присутніх проводили голови єпархіальних підкомісій Руху «За тверезість життя», які працюють над утвердженням чесноти тверезості в парафіях. Зокрема нещодавно Рух «За тверезість життя» Львівської Архиєпархії УГКЦ видав книжку «Порадник душпастирю в утвердженні чесноти тверезості». Цей порадник має за мету допомогти священикам утверджувати чесноту тверезості в парафіях, заохочувати вірних до здорового способу життя, протистояти поширенню алкогольної залежності серед дітей, молоді та дорослого населення. Порадник складається з двох частин. Перша частина містить відповіді на питання, що постають перед душпастирем в утвердженні чесноти тверезості. Друга частина висвітлює підступне проникнення алкоголю в нашу реальність та показує альтернативу гідного християнського життя.
Рух «За тверезість життя» зі Західного регіону активно поширюється на теренах України, 14 у м. Києві відбулася перша зустріч голови комісії УГКЦ душ пастирства охорони здоров’я о. Андрія Логіна з майбутніми працівниками Консультативно-просвітницьких центрів для допомоги залежним та їхнім рідним, які працюватимуть у Києві, Донецьку та Сумах.
Проблема залежностей, зокрема алкоголізму, незважаючи на те, що вона не нова, а про неї йдеться ще у Старому Завіті, сьогодні постала особливо гостро. Однак Церква вірить, що одним з виявів живої віри є саме чеснота тверезості, саме тому закликає до глибокого життя віри, життя в чистоті та довірі до Бога, допомагаючи своїм ближнім співчуттям, підтримкою і молитвою.