Всесвітні Дні молоді - засіб проти втоми віри
  • Срд, 17/07/2013 - 17:46

 Під час "нестримної секуляризації" Церква має потенціал залучити молоде покоління і мотивувати його, чому підтвердженням є Всесвітні дні молоді, вважає кардинал Станіслав Рилко, головний організатор форуму з боку Святого Престолу. Секрет успіху Всесвітніх днів молоді, на його думку, в переконанні молодих людей, що під час цих днів вони зустрінуть Христа, Який ніколи їх не обдурить, і відчують себе частиною Церкви, якій можна довіряти. На думку голови Папської Ради у справах мирян, важливо, що молодіжний форум після 26 років повертається до Латинської Америки, і що очолить його Папа – виходець з цього континенту. Папа Франциск неодноразово заявляв, що саме молодь повинна сказати світові, що це прекрасно – йти за Ісусом, жити не тільки для себе, але вийти на периферії існування.

Майже за тридцять років історії Всесвітніх днів світ молодих людей значно змінився. У вісімдесятих роках були ще живі культурні течії з сильною ідеологічною поляризацією – комунізм-капіталізм; існувала радикальна опозиція до існуючого світу, нагадав кардинал. Сьогодні ми живемо у зовсім інших культурних, суспільних, економічних, політичних і релігійних сценаріях, зауважив він. І молоді люди першими відчули на собі наслідки цих змін, як позитивні, так і негативні. Молодь – це взагалі "дуже чутливий культурний сейсмограф", наголосив єрарх в інтерв'ю Радіо Ватикану.

Найбільша проблема сьогодні в середовищі молоді – це "криза Бога" і його відкинення з людського кругозору, а також криза людини, яка ставить під питання свою природу. У цьому контексті Всесвітні дні молоді є важливою "лабораторією віри" і пошуку нових, більш ефективних форм діалогу між Церквою і молодим поколінням, вважає кардинал Рилко. Форум також демонструє, що у світі молодих людей зараз відбувається своєрідна "тиха революція", яка полягає в обранні Христа як дороги, істини і життя. Але незмінним упродовж майже тридцяти років залишилося питання про сенс життя і жага Бога, яка живе в серці кожної людини, зазначив єрарх.

Одне з основних завдань Всесвітніх днів молоді, на думку голови Папської Ради у справах мирян, створення мостів між подіями надзвичайної краси, які відбуваються в його межах, і повсякденним життям "на місцях".

Кардинал звернувся до соціального контексту, в якому відбуватимуться Дні молоді, Бразилія сьогодні, потужна економічна держава, але в той же час, це країна, яка має серйозні соціальні, культурні та релігійні проблеми. Всесвітній форум, на думку єрарха, є сильним нагадуванням усім про молоде покоління як "загальне благо", найдорожче для суспільства. Адже насправді часто буває – і не тільки в Латинській Америці – що молоді люди платять найвищу ціну у вигляді маргіналізації, бідності та безробіття.

Великим даром, яким молоді бразильці можуть поділитися зі своїми однолітками з секуляризованої частини світу, є, на думку кардинала Рилко, радість і ентузіазм віри, як "засіб проти втоми віри", про що неодноразово говорив Папа Франциск.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va