Всесвітній день бідних: ініціативи у Ватикані та в Римській дієцезії
  • Птн, 11/11/2022 - 18:06

Відділ Дикастерії євангелізації з фундаментальних питань євангелізації в світі поширив комюніке про різні заходи та ініціативи, що проводяться з нагоди шостого Всесвітнього дня бідних, що включають Святу Месу, яку Папа Франциск відслужить у базиліці Святого Петра у Ватикані.

Вже шостий раз Церква відзначатиме Всесвітній день бідних, встановлений Папою Франциском. Це відзначення є плодом Святого Року Милосердя та спонукає виходити назустріч різним формам бідності, якими вона сьогодні появляється у світі. Цьогорічне відзначення, що припадає на 13 листопада, відбуватиметься у світлі слів святого Павла з послання до Коринтян «Ісус Христос задля вас став убогим».

Як і щороку, Відділ з фундаментальних питань євангелізації в світі Дикастерії в справах євангелізації, що є спадкоємцем Папської Ради сприяння новій євангелізації, організовує різні заходи, що відбуватимуться у Ватикані та в Римській дієцезії. Про них розповідається в комюніке, поширеному цими днями.

Свята Меса з Папою та обід для бідних

У неділю, 13 листопада 2022 р., Папа Франциск очолить Святу Месу в базиліці Святого Петра, учасниками якої будуть вбогі. По завершенні Євхаристійного богослужіння для 1300 потребуючих буде організовано святковий обід у залі Павла VI, який спонсорує логістична компанія «d’Amico Società di Navigazione S.p.A.», що займається морськими перевезеннями.

Медичні обстеження на площі Святого Петра

Після перерви, спричиненої пандемією, на площу Святого Петра повернулася пересувна поліклініка. Протягом тижня, від 7 до 13 листопада, представники найбільш знедолених можуть пройти медогляд, здати аналізи, отримати консультації у спеціалістів, зробити щеплення та отримати ліки. Зокрема, проводяться тести на виявлення ВІЛ, гепатиту «С» та туберкульозу.

Продовольчі набори та оплата рахунків

З нагоди Всесвітнього дня бідних настоятелі різних парафій Римської дієцезії, які подали заявки, отримають 5 тисяч продовольчих наборів, призначених на підтримку сімей, які цього потребують. Ініціативу підтримала мережа супермаркетів «Elite», що надала різні продукти, між якими 10 тон макаронних виробів, 5 тон рису, а також борошно, цукор, каву, 5 тисяч літрів олії та молока.

Не пройшла повз увагу організаторів також і енергетична криза, яка лягла важким тягарем на плечі сімей, піднявши вартість комунальних послуг. Тож крім продовольчих наборів, сім’ї, що звертаються по допомогу до харитативних осередків, отримають її також у формі оплати рахунків за газ та електроенергію.