Всесвітній день боротьби проти торгівлі людьми: нові загрози
  • Пон, 01/08/2022 - 12:12

Сестра Ґабріелла Боттані, яка координує мережу черниць «Talitha Kum», що займається протидією торгівлі людьми й допомозі постраждалим, ділиться думками про цьогорічну тему Всесвітнього дня боротьби проти торгівлі людьми, яка зосереджена на загрозах пов’язаних із новими технологіями, а також згадує про ризики, пов’язані з війною в Україні.

Із поширенням застосування технологій і зростанням часу, який люди проводять в мережі, що спричинене також і пандемією Covid-19, віртуальний світ став сприятливим середовищем для вербування жертв торгівлі людьми. Експерти зазначають, що зловмисники використовують мережу, щоби експлуатувати та контролювати жертви, організовувати логістику, досягати потенційних клієнтів у контексті, що сприяє більшій швидкості, економності та анонімності. Про це йдеться у цьогорічному зверненні ООН з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти торгівлі людьми, який відзначається 30 липня.

Мережа «Talitha Kum», назва якої походить з арамейської мови та є словами Ісуса «Дівчино, встань», якими супроводжувалося воскресіння доньки Яіра, від 2009 року згуртовує черниць і волонтерів, які займаються протидією торгівлі людьми й допомогою постраждалим. Протягом минулого року її діяльність охопила понад 300 тисяч людей в 92 країнах світу.

Наслідки пандемії і цифрові загрози

Підбиваючи підсумки минулого року, координаторка цієї мережі с. Ґабріелла Боттані в інтерв’ю для Vatican News розповіла, що протягом зазначеного періоду почали даватися взнаки наслідки пандемії Covid-19, що причинилася до зростання бідності й безробіття, особливо, серед жінок. Карантинні обмеження ускладнили доступ черницям з «Talitha Kum» до груп ризику.

Відповідаючи на запитання про те, як поширенню цього явища сприяє інтернет, черниця звернула увагу на пропозиції працевлаштування в соціальних мережах, які можуть привести в тенета вербувальників. За її словами, крайня бідність сприяє тому, що люди з легкістю піддаються на пропозиції, що дозволяють мріяти про краще життя.

Вплив війни в Україні

Як зазначила сестра Боттані, на погіршення в цій сфері впливають також ситуації нестабільності, до яких додалася війна в Україні, що помножує фактори ризику. Вона розповіла, що осередки мережі в Європі вже почали працювати з жертвами торгівлі людьми з-поміж жінок з України, які залишили свою землю.

«Якщо на початках ми проводили акції посилення чутливості, попереджень, спонукувані також і визнанням з боку різних організацій того факту, що війни належать до головних причин торгівлі людьми, то тепер ми вже отримуємо повідомлення про випадки, які, на жаль, підтверджують, що також війна в Україні посилює уразливість жінок. Ми відстежуємо в основному ситуацію, що стосується жінок, але також знаю, що й чоловіки стають жертвами трудової експлуатації і потрапляють в тенета торгівлі людьми», – сказала координаторка мережі «Talitha Kum».

Відповідь піклування

На запитання про те, з яким закликом вона хотіла би звернутися з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти торгівлі людьми, сестра с. Ґабріелла Боттані відповіла: «Фундаментальним досвідом мережі “Talitha Kum” протягом останніх років є відповідати добром. Відповідати на насильство та визискування піклуванням і ніжністю, представляти фундаментальну цінність гідності кожної людини. За людською гідністю і за добром найважливіше слово. Нас цього навчає Боже слово, євангельське звіщення. Нас цього навчає Христос у Своєму посланні. На мою думку, це найважливіше слово, яке ми повинні звіщати сьогодні, 30 липня: силу добра та силу надії».