Всесвітній конгрес церковних рухів у Ватикані
  • Чтв, 24/07/2014 - 13:42

Святий Престол втретє організовує Світовий конгрес церковних рухів і нових спільнот. Він відбудеться цієї осені. Для участі у форумі, який пройде 20-22 листопада у Ватикані, вже зареєструвалися представники понад 80 громад з усіх континентів. Організатором заходу під назвою «Радість Євангелія - ​​місіонерська радість» є Папська рада у справах мирян.

Місцем проведення форуму стане Папський міжнародний колегіум «Maria Mater Ecclesiae». На запрошення Папської ради у справах мирян в ньому візьмуть участь представники найбільш поширених у світі рухів і спільнот, вже визнаних ватиканською дикастерією в якості міжнародних асоціацій віруючих або тих, які мають постійний діалог з ними.

Попередні форуми - в 1998 р. і 2006 р. - були пов'язані із зустрічами церковних рухів з Папами - св. Йоаном Павлом II і Бенедиктом XVI. Їх метою було спільне міркування над найбільш актуальними питаннями, що стосуються ідентифікації та місії асоціацій віруючих у Церкві та у світі.

Під час зустрічі з рухами, об'єднаннями та церковними громадами з приводу Року Віри в урочистість П'ятидесятниці в 2013 р. Папа Франциск сказав, що вони є «даром і багатством для Церкви», а їх місія - в «несенні сили Євангелія». «Не бійтеся! Завжди зберігайте радість і любов до спілкування в Церкві», - сказав тоді Понтифік. Незабаром після цього він оголосив зверненні «Evangelii gaudium», яка, на думку Папської ради у справах мирян, є «справжнім посібником для церковних рухів і нових спільнот».

Виходячи з цього, Рада вирішила організувати наступний конгрес, «щоб краще засвоїти слова Святішого Отця і прочитати їх ще раз у світлі досвіду і викликів», які стоять сьогодні перед церковними асоціаціями віруючих. Багато хто з них, будучи результатом ІІ Ватиканського собору 50 років тому, входять у дорослий вік, «етап церковної зрілості». Бажання Папської ради у тому, щоб Конгрес допоміг їм у радісному прийнятті папського запрошення, приєднатися до «динаміки місіонерського виходу», нового етапу євангелізації, зазначеної радістю проголошення Євангелія, що є «пріоритетним завданням на шляху Церкви».