Всеукраїнська проща до Зарваниці об’єднала десятки тисяч людей у молитві за Україну
  • Пон, 20/07/2015 - 02:20

9 липня Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, завершилася Всеукраїнська та молодіжна проща до Зарваниці. У Богослужінні взяли участь Архиєреї УГКЦ, близько 300 священиків, представники влади і десятки тисяч паломників з різних куточків України та з-за кордону.

На паломництво прибули Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Президент Папської агенції KNEWA Монсеньйор Джон Козар (John Kozar) та особистий посланець Патріарха Венеції (Італія) Франческо Моральйі (Francesco Moraglia), Єпископський Вікарій Венеціанського Патріархату Монсеньйор Діно Пістолато (Dino Pistolato), які від імені Церков Канади, США та Італії висловили слова підтримки та солідарності з українським народом.

Значна частина вірних ішла до Зарваниці пішки. Власне цього року, зважаючи на військові події на Сході України, кількість піших паломників була рекордною. Найбільша група, понад 2000 осіб, традиційно здійснила пішу прощу від Архикатедрального собору Тернополя. Найбільше часу у дорозі провели прочани з Хмельницького: до Зарваниці вони йшли 5 днів. Ішли здебільшого молоді люди, інші - приїхали на автобусах, автомобілях та велосипедах.

Цьогоріч проща була приурочена 150-й річниці від дня народження митрополита Андрея Шептицького, а на таких заходах, як зустріч з молоддю, похід зі свічками до монументу Богородиці на чудотворному місці, Архиєрейська Свята Літургія перед Собором Зарваницької Божої Матері та освячення каплиці-меморіалу на честь героїв Небесної Сотні Патріарх закликав вірних до посиленої молитви за мир в Україні та героїв, які віддали своє життя за неї.

Перед Святою Літургією Предстоятеля УГКЦ привітали військові, учасники бойових дій, які випустили у повітря білих голубів на знак прагнення українського народу до миру.

«Умовою сповнення усіх молитов, які ми сьогодні принесли до нашого Спасителя, за посередництва Його Матері є наша віра. Ми просимо про мир. А чи ми віримо, що саме силою Божою цей мир може настати?!» - говорив Глава УГКЦ під час проповіді до вірних. Він відзначив, що цьогорічна Всеукраїнська проща до Зарваниці в особливій спосіб посвячена всенародній молитві-благання до Господа Бога за мир в Україні.

«Наша проща є чимсь схожа до подорожі цих двох євангельських сліпців, про яких ми сьогодні чуємо в Христовому Євангелії. Ідучи в прощу, ми йшли за хрестом, йдучи до Марійського місця – місця зустрічі між Богом і людиною, ми шукаємо нашого Бога. А в Нього ми шукаємо миру, надії, надії на краще життя, на краще завтра для нашого народу. Ідучи в цю прощу за хрестом, ми принесли з собою до стоп Ісуса і Марії так багато нашого болю, стільки сліз і крові, стільки смертей ми бачили впродовж останнього року», – зазначив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви звернув увагу, що на прощу прибули матері наших загиблих воїнів, «які невпинно вмиваються сльозами, і яким ми сьогодні хочемо поклонитися і разом з ними їхній материнський біль сьогодні принести до нашого Спасителя».

Говорячи про щирість молитви, Предстоятель зауважив, що умовою сповнення усіх молитов, які ми сьогодні принесли до нашого Спасителя, за посередництва Його матері є наша віра. «Ми просимо про мир. А чи ми віримо, що саме силою Божою цей мир може настати. Скажімо сьогодні у цій хвилині, разом з євангельським прикладом оздоровлених сліпців: так, віримо, Господи. І тоді станеться з нами, з нашим народом те саме, про що ми чуємо у Христовому Євангелії. Так як Він торкнувся колись незрячих очей, які прозріли, так торкається сьогодні нашого болю, торкається нашого страху, наших сумнівів, відкриває нам надію, сповняє нас силою, Силою Божою. Сповняє найглибше прохання, яке ми сьогодні принесли до Нього», – переконує Блаженніший Святослав.

"За вірою вашою, дасться вам. Ці слова так по-особливому звучать сьогодні у наших серцях, а торкаючи нас тут, у Зарваниці, своєю життєдайною десницею Христос наповняє нас силою і здатністю іти вперед, вистояти і перемогти над темрявою, над гріхом і злобою. Але перемогти Його силою, Його світлом, Його любов’ю і благодаттю», – наголосив проповідник.

Після Літургії Предстоятель УГКЦ спільно із намісником Марійського духовного центру Зарваниця Кир Василієм Семенюком під оплески десятків тисяч вірних вітав у Зарваниці прочан із Донеччини, Харкова, Херсону, Запоріжжя, Одеси, Полтави та інших регіонів України.

Блаженніший Святослав повідомив про те, що Святіший Отець Франциск, Папа Римський, визнав геройскість чеснот митрополита Андрея Шептицького, а це – вагомий крок на шляху до його беатифікації. Глава УГКЦ попросив вірних продовжувати молитися за прославу митропилита та відзначив, що мати ще одного святого - це великий дар для УГКЦ. Відтепер вірні можуть називати митрополита Андрея праведним.

Блаженніший Святослав закликав депутатів Верховної Ради України, які були присутні на прощі, духовенство та мирян стати на захист інституції сім’ї, як нерозривного союзу між чоловіком і жінкою. «Не дайте посміятися, не дайте, щоб хтось зміг законодавчо знищити інститут сім’ї в Україні». Таким чином, перед багатотисячною аудиторією Глава УГКЦ засудив проект змін до Конституції у статті 28 та інших, де не говоритися про шлюб, як союз чоловіка і жінки, і тим самим законодавчо допускаються одностатеві шлюби.

Після Святої Літургії Голова Тернопільської ОДА Степан Барна нагородив посмертно учасників АТО, які загинули на Сході України. Нагороди отримали їхні матері та дружини, які прибули на прощу. Блаженніший Святослав кожну з них благословив, а відтак освятив каплицю св. Юрія, збудовану старанням керівництва Тернопільської ОДА на честь загиблих героїв.

У рамках прощі Блаженніший Святослав відвідав і благословив перший Всеукраїнський живописний пленер “Тобі, Богородице! Зарваниця – 2015″, який зараз відбувається у Зарваниці. У виставковому залі дзвіниці Патріарх оглянув близько сотні робіт художників з усіх куточків України. Предстоятель привітав також мирянські спільноти УГКЦ, які 18 липня зібралися у Зарваниці на перший Всеукраїнський форум.

Проти ночі на 19 липня близько 15 тисяч молодих прочан взяли участь у духовно-мистецькій програмі в рамках «Єдиного молодіжного простору» на Співочому полі Зарваниці. У програмі, яку підготувала Комісія у справах молоді Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ, прозвучали твори від різних музичних колективів, зокрема «Тріоди». Відтак Владика Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський, звернувся до молоді із проханням молитися за Україну та закликав шукати правдивого щастя, яке є в Бозі і справжній любові до ближнього.