Всеукраїнська Рада Церков обговорила з Прем’єр-міністром налагодження взаємодії
  • Втр, 02/06/2020 - 18:19

Діалог між керівництвом Уряду і релігійною спільнотою відбувся та матиме продовження у форматі взаємодії Ради Церков із профільними міністерствами. 

Такі домовленості були досягнуті під час зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій і Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, яка відбулася у вівторок, 2 червня, в Клубі Кабінету Міністрів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У першу чергу, Головуючий у ВРЦіРО єпископ Василь Райчинець звернув увагу на недоліки положень урядових постанов, які недостатньо чітко і збалансовано врегульовують порядок функціонування храмів і іншої релігійної діяльності під час карантину та його адаптивного (пом’якшеного) етапу.

З самого початку карантину в Україні більшість релігійних діячів підставили своє плече Уряду: вони і пастирським словом, і власним прикладом заохочували мільйони віруючих у нашій державі до дотримання протиепідемічних заходів. Розвиток державно-конфесійної взаємодії в цій сфері ще більше важливий зараз – під час адаптивного карантину, коли у багатьох наших співгромадян є спокуса передчасно забути про небезпеки коронавірусної інфекції, пандемія якої в усьому світі досі триває.

 

Учасники зустрічі домовилися в робочому порядку опрацювати ключові позиції щодо проведення богослужінь під час адаптивного карантину, з якими усі члени Ради Церков та Уряд могли б погодитися і дотримуватися на практиці, передусім в інтересах збереження здоров’я та життя самих віруючих.

Митрополит Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України, наголосив на важливості збереження високих моральних засад під час формування та реалізації державної сімейної політики. Він наголосив на неприпустимості впровадження в законодавство гендерної ідеології, оскільки згідно статті 15 Конституції України “жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова”.

Митрополит ЕпіфанійМи не можемо сприймати і схвалювати виключно ідеологічно мотивоване трактування терміну «гендер» не як еквівалент природної статі, чоловічої чи жіночої, а як особисте переконання. Рада Церков всіляко підтримувала законодавчі ініціативи, які були вже ухвалені, щодо боротьби з домашнім насильством, де механізми вже запроваджені кращі, ніж передбачає Стамбульська Конвенція, яка знов лобіюється. Тому прошу всіх, від кого це залежить, бути відкритими до конструктивного діалогу та почути нашу позицію.

 

Тему захисту дітей і жінок продовжив Верховний архієпископ Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, який докладно аргументував необхідність законодавчої заборони сурогатного материнства в Україні, як це зробили більшість країн Європи. За його словами, цей цинічний бізнес знецінює гідність дитини до рівня товару, а гідність жінки руйнується через зневагу до материнства та безкорисливої любові до дитини, яке підміняється вимогою дотримуватися умов контракту.

 

“Торгівля дітьми має припинитися в Україні! Зміни у правовому полі щодо сурогатного материнства необхідно прийняти у першу чергу”, – наголосив Глава УГКЦ.

У цьому контексті Старший єпископ Української Церкви християн віри євангельської Михайло Паночко запропонував Прем’єр-міністру налагодити постійну взаємодію профільних міністерств із Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій. Він зауважив, що постійної взаємної комунікації потребують не лише питання карантину, але й державної сімейної політики, спрощення оформлення гуманітарної допомоги та звітності під час її розподілу серед нужденних, подальше викладання у школах предметів духовно-морального спрямування, діяльність військових і пенітенціарних капеланів.

Юридичний радник Головного рабина м. Києва та України Геннадій Білорицький також запропонував низку практичних кроків, які б допомогли Уряду більш збалансовано підходити до впровадження карантинних обмежень і вирішенні інших згаданих учасниками зустрічі суспільних проблем.

У відповідь на висловлені пропозиції Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль висловив зацікавленість у налагодженні постійного діалогу та ефективної взаємодії з релігійною спільнотою. Глава Уряду високо оцінив ті зусилля, які церкви і релігійні організації доклали з метою відзначення віруючими релігійних свят вдома, зважаючи на карантин.

Прем’єр-міністр висловив переконання, що об’єднання зусиль Уряду та ВРЦіРО буде корисним не лише для подолання нинішньої епідемії та протидії домашньому насильству, але й для розвитку багатьох інших церковних соціальних програм.

Інститут релігійної свободи
irs.in.ua