Всеукраїнська Рада Церков проти ліквідації Комісії з захисту суспільної моралі
  • Птн, 30/01/2015 - 17:20

КИЇВ – До Верховної Ради внесено законопроект № 1647, спрямований на ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Автором ініціативи виступила депутат Ольга Червакова (фракція БПП), яка до обрання працювала шеф-редактором програми «Подробиці тижня» на телеканалі Інтер.

Законопроект надає можливість без висновку Комісії розповсюджувати продукцію сексуального чи еротичного характеру, зокрема друковану та поліграфію. Видовищні заходи такого характеру так само зможуть проводитись без державного нагляду з боку Комісії.

Також без висновку Комісії пропонується дозволити продаж, прокат та публічну демонстрацію у кінотеатрах та відеозалах аудіо-, радіо-, кіно-, відеопродукції сексуального характеру чи з елементами еротики.

При цьому Головне науково-експертне управління Верховної Ради зауважило, що ця законодавча пропозиція містить “ризики надмірної лібералізації сфери обігу і розповсюдження в українському суспільстві продукції сексуального чи еротичного характеру, а також продукції, що містить пропаганду культу насильства, жорстокості, порнографії тощо”.

Схожої позиції дотримуються глави українських церков та представники просімейних громадських рухів.

Зокрема, у зверненнях Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій за підписом Патріарха Філарета зазначено: “Переконані, що будь-яка свобода не може бути абсолютною, інакше переростає в свавілля та наносить шкоду іншим громадянам. Так само і в сфері інформаційної політики Українська держава повинна вживати належних заходів для створення безпечного інформаційного простору для дітей та для захисту своїх громадян від зловживань з боку ЗМІ”.

Незважаючи на зауваження експертів ВР та думку Церков, парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект № 1647. Прикметно, що вже на першому засіданні Комітету його голова Вікторія Сюмар («Народний фронт») оголосила першим пріоритетом ліквідацію Національної експертної комісії з питань суспільної моралі.
 
Нагадаємо, що у підпункті 2.3.4 розділу XV «Соціально-гуманітарна реформа» Коаліційної угоди учасники парламентської коаліції поставили собі завданням ліквідувати цю Комісію як державну інституцію.

Вперше питання про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі було порушене на урядовому рівні в рамках так званої “адміністративної реформи”, яку проводив режим Януковича наприкінці 2010 року. Відповідна норма президентського Указу досі залишається чинною.

Як повідомляв ІРС, у жовтні 2014 року на засіданні Кабінету Міністрів було відхилено проект, що передбачав аналогічні зміни до Закону України «Про захист суспільної моралі» з метою ліквідації цієї Комісії. “І це не тільки демонстрація поваги до прохань, які надійшли від церковних ієрархів і релігійних лідерів. Це моя принципова позиція”, – заявив тоді Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.