Всеукраїнська Рада Церков зацікавлена у діалозі з Урядом задля виправлення законотворчих помилок
  • Срд, 26/12/2012 - 17:59

КИЇВ – Секретаріат Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій проаналізував можливі способи скасування негативних змін, внесених до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

    
Зустріч із цієї проблематики відбулась 21 грудня 2012 року під керівництвом Головуючого у ВРЦіРО архієпископа Григоріса Буніатяна, керуючого Українською єпархією Вірменської Апостольської Церкви, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Представники конфесій обговорили результати засідання Робочої групи з підготовки законопроектів у сфері свободи совісті при Міністерстві культури, що відбулось напередодні. Вони позитивно оцінили готовність Мінкультури доопрацьовувати законодавчі зміни у постійному діалозі з ВРЦіРО.

При цьому Секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) зауважив, що поправки до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» необхідно розглядати окремо від інших законодавчих змін. За його словами, одним із ключових недоліків законопроекту № 10221, який викликав протести з боку релігійної спільноти, було внесення змін до 36 законів одночасно.

Секретаріат ВРЦіРО очікує від міністерств, уповноважених Дорученням Президента України, постійного діалогу та конструктивної співпраці з метою скасування проблемних норм, запроваджених законопроектом № 10221. Спільне доопрацювання відповідного законопроекту,  який вже розроблений Міністерством юстиції, покликане забезпечити врахування думки конфесій.

Під час обговорення цього питання начальник Відділу реєстрації статутів та статистичного обліку релігійних організацій Мінкультури Володимир Дронь звернув увагу на проблематику державної реєстрації релігійних організацій. За словами посадовця, необхідно скасувати оплатність цієї процедури, обов’язок щорічного підтвердження внесених до реєстру відомостей та узгодити процедуру ліквідації релігійних організацій.

Учасники засідання вирішили ініціювати зустріч з Прем'єр-міністром України Миколою Азаровим, а конкретні проблемні питання винести на розгляд Комісії з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів України.

Представники конфесій також ознайомились із поточною діяльністю Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, про що присутніх поінформував голова Комісії Василь Костицький. За його словами, Комісія залишилася єдиним державним органом, який уповноважений законом готувати експертні висновки щодо матеріалів, що ображають релігійні почуття віруючих або розпалюють національну та релігійну ворожнечу.

На завершення Секретаріат ВРЦіРО спланував засідання Ради за участі керівників Церков і релігійних організацій.