Всеукраїнську прощу до Крилоса очолить Блаженніший Святослав
  • Суб, 20/07/2019 - 15:08

3-4 серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої покровительки Галицького краю в селі Крилос (Давній Галич), яку очолить Блаженіший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.

Дана проща присвячена 30-річчю виходу Української Греко-Католицької Церкви з Підпілля, повідомляє Типовий Франківськ.

Рівно 30 років тому зусиллями світочів катакомбної Церкви вдалося зробити, здавалося, неможливе – УГКЦ отримала право вільно та привселюдно звершувати свою діяльність. Важливим кроком для цього стала безпрецедентна акція голодування греко-католиків на Арбаті в Москві. Її розпочали єпископи Павло Василик, Софрон Дмитерко, Филимон Курчаба, а також наш нинішній Митрополита, а тоді – о. Володимир Війтишин в приміщенні Верховної Ради СРСР 18 травня 1989 року. Пізніше до акції долучилися духовенство й миряни, котрі змінювали одні одних протягом п’яти місяців. Голодування викликало великий резонанс у Радянському Союзі й у світі.

З огляду на внутрішній та зовнішній тиск радянська влада була змушена визнати права УГКЦ, і 28 листопада 1989 року (перед зустріччю Івана Павла ІІ з Горбачовим 1 грудня 1989 р.) вийшла заява Ради у справах релігій при Раді міністрів УРСР, згідно з якою греко-католики отримували право на заснування й реєстрацію громад, користуючись «усіма правами, встановленими законом для релігійних об’єднань в УРСР».

Сьогодні, коли живемо у вільній Україні, маємо вільну Церкву, маємо подякувати Господеві за цей безцінний дар. Таку можливість будуть мати всі охочі впродовж двох днів – 3 та 4 серпня на княжій горі, що в Крилосі. Разом із нашим Блаженнішим Святославом кожен зможе помолитися та випросити у Всевишнього всіх необхідних ласк перед чудотворною іконою Матері Божої покровительки Галицького краю.

typical.if.ua