Вшанування 30-ліття легалізації УГКЦ
  • Срд, 18/09/2019 - 11:44

17 вересня 2019 року в Архикатедральному Соборі святого Юра була звершена Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди 30-ліття легалізації УГКЦ.

Очолив моління Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Співслужили йому Преосвященний владика Володимир, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, сотрудники Собор та численне запрошене духовенство, в тому числі й свідки події 30-літньої давності. У спільній молитві єдналися численні вірні – монашество, студенти Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, парафіяни та гості Архикатедри.

У цей день згадували 120-ту річницю єпископської Хіротонії Праведного Митрополита Андрея та 30-ліття маніфестації вулицями Львова, що поклала початок відродженню УГКЦ. 17 вересня 1989 року десятки тисяч вірних Української Греко-Католицької Церкви після Божественної Літургії перед храмом святого Архистратига Михаїла вирушили чисельним походом до Архикатедрального Собору святого Юра, заявляючи про своє право вільно молитися в лоні нашої Церкви. Ця подія не могла залишитися непоміченою зі сторони світової спільноти і стала поштовхом до пізнішого виходу УГКЦ із підпілля, легалізації та повернення її храмів.

Зі словом проповіді до вірних звернувся єрм. Севастіян (Дмитрух) МСУ. Він пригадав тяжкі випробування, що випали на долю нашої Церкви, вірність її священства та численних синів та дочок, що віддали свої життя задля її свободи. В особливий спосіб звучали слова владики Володимира (Стернюка), промовлені до кандидатів у священство в роки підпілля: «Мені не потрібні священники – мені потрібні святі священники, священники-мученики, що готові віддати життя за свою Церкву і свій народ». Мученицький шлях Української Греко-Католицької Церкви увінчався її воскресінням, яке попри великі страждання передрікав Праведний Митрополит Андрей.

По завершенні Літургії Високопреосвященний владика Ігор подякував вірним, що зібралися молитовно вшанувати ювілей відродження УГКЦ.

Прес-служба Курії Львівської Архиєпархії

Світлини