Вшанування cв. Отця нашого Василія Великого в Генеральному домі Отців Василіан у Римі
  • Суб, 02/01/2016 - 22:34

У перший день нового року Христова Церква Візантійської традиції святкує Празник Найменування (Обрізання) ГНІХ та св. Отця нашого Василія Великого (за григоріанським календарем). Саме в цей день духовні сини св. Василія вшановують пам’ять свого Засновника та Основоположника спільнотного монашого життя.

1-го січня 2016 року Божого відбулися урочисті святкування у монастирському храмі Царя Христа, що при Генеральному домі Отців Василіан у Римі.

Урочисті святкування розпочалися в останній день 2015 року відправою великої Вечірні з Литією. В сам день празника о 9:00 год. святкову Утреню відслужив о. Порфирій Підручний, ЧСВВ, а об 10:00 год. розпочалась урочиста Божественна Літургія св. Василія Великого, яку очолив Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. З ним співлужили о. Ґенезій Віомар, ЧСВВ, Протоархимандрит Василіанського Чину св. Йосафата, о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, Генеральний Вікарій, о. Архимандрит Сергій Гаєк, Апостольський Візититор для греко-католиків у Білорусі, о. Марко Ярослав Семеген, Пасторальний Координатор для українців в Італії, о. Іван Кулик, Парох української парафії в Римі св. Сергія та Вакха, о. Порфирій Підручний, ЧСВВ, та інші священики. У Божественній Літургії взяли участь Сестри Служебниці, Сестри Василіянки, Сестри св. Анни та чисельно зібрані вірні. Співав хор, що діє при монастирському храмі Царя Христа.

Варто зазначити, що сьогоднішнє святкування мало чотири основні теми: Празник Обрізання (Найменування) ГНІХ, Празник св. Василія Великого, Новий рік та Ювілей 75-ліття о. Порфирія Підручного, ЧСВВ (який припадає на 3 січня), довголітнього працівника Генеральної Курії ЧСВВ та Настоятеля храму Царя Христа.

Владика Діонісій поділив свою проповідь на чотири частини, в яких він окремо роздумував про зазначені святкування. Празником Обрізання спогадуємо найменування Ісуса Христа. “Бог через воплочення і народження став людиною, бачимо Його обличчя у виді беззахисної дитини, можемо Його називати по імені. Його ім’я Ісус – це Бог, що спасає”, - саме так коротко можна підсумувати слова Владики про празник Обрізання.

«Вшановуючи св. Василія Великого, спогадуємо одного з найбільших Отців Церкви, основоположника спільнотного монашого життя. Це свято особливо дороге для монахів Василіан – духовних синів св. Василія. Тому празник святого Отця Василія Великого в особливий спосіб дорогий для наших монахів Василіан, які на зразок свого Отця змагаються до євангельської досконалості, яка потрібна для Церкви всіх часів»,– сказав Владика Діонісій.

Третім роздумуванням Владики Діонісія була тема Нового року. Розпочинаючи його ми складаємо Богові подяку за прожитий рік і просимо Його благодатей на новий.

Особливу увагу Владика Діонісій звернув на Ювілей 75-ліття о. Порфирія Підручого, ЧСВВ, довголітнього Настоятеля храму Царя Христа. Від самого початку організації церковної громади о. Порфирій ревно нею опікується, не шкодуючи часу, зусиль і всіляко допомагає всім потребуючим. Проте не лише в Римі він надавав душпастирську опіку українцям, але й в багатьох інших містах та містечках Італії. В деяких йому надано титул “Почесного громадянина”.

Отець Порфирій в Римі відомий також як довголітній працівник Генеральної Курії ЧСВВ, як історик, як перекладач, як науковець. Важко згадати те, чого він ревно не виконував у служінні Церкві та Чинові.

На кінець Божественної Літургії отець Протоархимандрит подякував Владиці Діонісію, священикам, монашеству та всім вірним за спільну молитву. Опісля зі словами вдячності до всіх присутніх звернувся о. Порфирій, який найперше подякував Богові за дар життя та всі благодаті, отримані впродовж життя. Він, як завжди, був малослівним, проте його ревна праця більше говорить про його особистість.

Урочисте святкування завершились святковою трапезою.