«Всі зрадили Ісуса, навіть Петро, але в історію зрадником увійшов лише Юда. Чому?» — Блаженніший Святослав в інтерв’ю для радіо «Марія»
  • Птн, 26/04/2019 - 13:56

Гріб, розп’яття та смерть не були кінцем, а початком чогось нового й незнаного. Завжди прощення є там, де є Бог. Завжди нове народження є там, де є Воскреслий Спаситель... Тому цей момент означає нове народження людини, нове сотворення у Христі. Я хочу всім нагадати, що Пасха Христова — це момент нового початку та сотворення.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю для радіо «Марія», яке вийшло в ефір 25 квітня. Предстоятеля запитали про те, які зараз першочергові виклики стоять тепер перед українським суспільством напередодні Пасхи, а також те, які питання ми повинні ставити перед собою та які відповіді почути у великодні свята?

«Я думаю, що шлях до Воскреслого Христа — це є шлях кожної людини, всіх часів і всіх народів. Чому? Тому що апостоли і вся спільнота Христових учнів до моменту Його воскресіння, коли бачили Його страждання, розп’яття та смерть, вони думали, що це кінець. І всі розбіглися. Не всі мали відвагу прийти до гробу, бо там стояло римське військо. Не всі мали відвагу бути поруч з Марією та Іваном — улюбленим учнем, коли Син Божий помирав на хресті. Тобто, можна сказати, що всі зрадили Ісуса, навіть Петро, але в історію зрадником увійшов лише Юда. Чому? Бо він думав, що надії немає. Немає надії йому на прощення. І саме тому він, потрапивши в руки зневіри й розпуки, наклав на себе руки», — поділився своїми роздумами духовний лідер греко-католиків.

За його словами, момент Христового Воскресіння все змінює, бо всі починають повертатися. Воскреслий Христос назад всіх збирає і люди бачать, що є надія.

«Як бачите, всі ті персонажі, які я згадав, — вони є різним закликом та вибором для кожного з нас. Не будьмо подібні до Юди, який думає, що все пропало, немає надії на прощення, немає можливості отримати відпущення гріхів та почати нове життя. Бо якщо так думати, навіть дивлячись на обставини, зокрема суспільно-політичні, то ми тоді стаємо зрадниками Христа та нашої християнської віри. Візьмімо приклад з апостола Петра, який став першим у наверненні», — зауважив Блаженніший Святослав.

На думку Глави Церкви, варто зробити крок назустріч до Воскреслого Христа, адже з Ним все можливе.