Вулицями Києва пройшла міжконфесійна Хресна хода
  • Пон, 10/04/2017 - 14:05

9 квітня 2017 року,  у Квітну Неділю, вулицями Києва пройшла міжконфесійна Хресна хода. Очолив молитву Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Вже четвертий рік поспіль вулицями столиці України молодь Києва проводить Хресний хід, під час якого віряни моляться за кращу долю українського народу, об’єднання християн, та мир у світі. Знаменним є те, що цьогоріч для спільної молитви об’єдналися греко-католики, римо-католики, православні та протестанти. Головним гаслом ходи стала цитата з послання Святого Апостола Павла до Римлян: «Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, але перемагай зло добром» (Рим. 12:21).

Хресна хода пройшла центральними вулицями столиці, а її шлях пролягав від церкви Святого Василія Великого УГКЦ, що на Львівській площі, до Екуменічного храму на алеї Героїв Небесної сотні. Відтак віряни різних конфесій пройшли центральними вулицями Києва; Велика Житомирська, Михайлівська, Костьольна, Трьохсвятительська, Європейська площа, та Хрещатик. Завершили молитву на Алеї Героїв Небесної сотні.

Зазначимо, що під час маршруту великий Хрест Господній несли різні християнські спільноти Києва то околиць. Рівно ж молитву супроводжували різні хори, а саме; “Маленький хор Василія Великого”, “Патріарший хор” Собору Воскресіння, хор “Аскольд”, Жіночий хор інституту Томи Аквінського, октет Київської Трьохсвятительської духовної семінарії “Аксіос”, та семінарійний гурт “МетаНоя”.

Звертаючись до учасників ходи Блаженніший Святослав зазначив,  що під час цієї дороги було пройдено шлях містом, яке наші прабатьки називали древнім Єрусалимом: “На цій дорозі ми бачили, яке життя веде це місто. Між Софійським та Михайлівським Соборами іде жвава торгівля. На релігійній символіці заробляються дзвінка монета… Одні дивились на нас як на диваків, інші думали, що це черговий карнавал… Але хтось все ж таки зупинявся і прислухався. Слухав Боже Слово, хтось вдумувався у наші роздуми, та начебто серед нас побачив живого Бога – Ісуса Христа, який входить в нашу українську столицю”.

Патріарх зауважив: “Так, ми несли хрест! Але хрест є єдиним прапором перемоги, який носять у собі християни. Це є знак перемоги, яким ми сьогодні вітаємо Бога, що сьогодні до нас приходить. Всі ви, які взяли участь в цій Хресній дорозі, вчинили те саме, що єрусалимська молодь (у Квітну неділю. прим авт.), тому, що ви пожертвували та постелили до ніг Ісуса свій час, свою увагу, та молитву”.

Опісля Глава УГКЦ висловив слова вдячності всім учасникам ходи: “Дякую, що ви сьогодні бувши зворушені цією проникливістю віри молодих людей, разом ісповіли віру в нашого Спасителя на вулицях і майданах Києва. Бо беручи участь у Хресній дорозі ми привселюдно призналися, що віримо в Бога, що ми є християни”, – зазначив Предстоятель.

Він також окремо подякував молоді, яка організовувала цей хід: “Це наша віруюча київська молодь, ось уже котрий рік поспіль, збирає нас у цю Квітну неділю на Хресну дорогу. Дякую Вам усім за те, що Ви є тут. Дякую, що ми сьогодні об’єдналися у вірі в одного і того Самого Спасителя. Тут при Хресті Ісуса, ми ще раз зрозуміли слова Апостола Павла: “Один Господь, одна віра, одне хрещення”. Ми християни, які беремо участь в одному хрещенні, ісповідуємо ту саму віру серед того міста, яке живе своїм життям”, – наголосив Патріарх.

На завершення Блаженніший Святослав, разом з Єпископом Віталієм Скоморовським спільно уділили усім присутнім благословення.