XXII Апостольська подорож Папи Франциска: огляд-анонс
  • Пон, 15/01/2018 - 19:40

У понеділок, 15 січня 2018 р., Святіший Отець Франциск вирушив у свою 22-гу Апостольську Подорож, під час якої відвідає Чилі та Перу, що стануть, відповідно, 32-ю та 33-ю країнами, в яких він побуває під час свого понтифікату, не враховуючи Італії. Подорож триватиме до 22 січня.

Чилі, країна що простягається на 4300 кілометрів вздовж побережжя Тихого океану на південному заході Південної Америки, вдруге прийматиме Наступника святого Петра. Від 1 до 6 квітня 1987 року тут перебував святий Іван Павло ІІ у контексті відзначення п’ятсотріччя євангелізації Америки.

Країна переживає період активної секуляризації. З-поміж 18 млн населення, католики становлять приблизно 74%, а понад 10% визнають себе атеїстами. Душпастирське служіння здійснюється у 27-церковних структурно-територіальних одиницях, між якими 5 архидієцезій, 19 дієцезій, військовий ординаріат, апостольський вікаріат та прелатура, що об’єднують 960 парафій та майже 4 тисячі душпастирських осередків. Добру Новину в них звіщають 2200 священиків, понад тисяча постійних дияконів, яким допомагають коло 5 тисяч богопосвячених осіб, 1,5 тисячі місіонерів-мирян та 43 тисячі катехитів.

Свою першу промову в Чилі Папа Франциск виголосить під час зустрічі з представниками влади, що відбудеться 16 січня вранці у Президентському палаці й буде поєднана з візитом ввічливості до Глави Держави. Далі в Парку Бернардо О’Гіґґінс відслужить Святу Месу. Після обіду він відвідає жіночу в’язницю, зустрінеться з духовенством та єпископатом у катедральному соборі міста Сантьяго. День завершиться візитом до єзуїтського санктуарію та приватною зустріччю з отцями єзуїтами Чилі.

Наступного дня, 17 січня, Святіший Отець відлетить на південь, до розташованого 600 кілометрів від столиці міста Темуко, що є центром регіону Арауканія, де проживають індіанці мапуче, які становлять 10% населення Чилі. Там він відслужить Святу Месу та пообідає з представниками тубільних народів. Повернувшись до Сантьяго, Папа відвідає Марійський санктуарій Майпу, де зустрінеться з молоддю, а завершальною подією дня стане візит до Чилійського Католицького Університету.

В четвер, 18 січня, Наступник святого Петра вирушить на північ, до розташованого 1400 кілометрів від столиці міста Ікіке, де відслужить Святу Месу. Звідти його шлях простягнеться далі на північ. Після церемонії прощання Глава Католицької Церкви відлетить до Ліми, столиці Перу, подолавши ще 1200 кілометрів повітряного шляху. В аеропорту відбудеться офіційна церемонія привітання.

Папа Франциск – другий Папа, який прибуває до Перу, де двічі побував святий Іван Павло ІІ: 1985 року з кількаденним візитом та 1988 року – з кількагодинним, відслуживши Святу Месу в Лімі з нагоди Євхаристійного та Марійського Конгресів боліварських країн.

Перу – це також країна, яка простягається вздовж тихоокеанського побережжя. З-поміж 31 мільйона населення, католики становлять 89%. Душпастирська діяльність здійснюється через 1645 парафій та 6300 інших душпастирських осередків, об’єднаних у 45 церковних територіальних одиницях. Понад 3300 священиків підтримувані в душпастирстві 65 постійними дияконами, 6000 богопосвяченими особами. У справу євангелізації залучені 11 тисяч мирян-місіонерів та 51 тисяча катехитів.

Вранці 19 січня Папа Франциск відлетить до містечка Пуерто-Мальдонадо, де проведе зустріч з народами Амазонії, що також матиме підготовчий характер до спеціального Синоду Єпископів, присвяченому регіонові та скликаному на жовтень 2019 року. Святіший Отець також відвідає осередок, в якому отримують допомогу діти, що стали жертвами експлуатації. Повернувшись до Ліми, Глава Католицької Церкви зустрінеться з представниками влади й здійснить візит ввічливості до Президента. День завершиться приватною зустріччю з отцями єзуїтами.

У суботу, 20 січня, Папа відлетить до міста Трухільйо, де відслужить Святу Месу, відвідає квартали, які постраждали від повеней на початку минулого року та зустрінеться з духовенством і чернецтвом північних дієцезій Перу. День завершиться молитовним вшануванням Пресвятої Богородиці «Virgen de la Puerta», після чого Святіший Отець повернеться до Ліми.

Останній день перебування у Перу розпочнеться відвідинами затворницького монастиря Сестер Назаретянок при санктуарії Господа Чудотворця. Далі Папа вшанує перуанських святих у катедральному соборі, в архиєпископській резиденції проведе зустріч з єпископатом, а опівдні з балкону комплексу очолить проказування молитви «Ангел Господній». Ввечері Глава Католицької Церкви очолить Святу Месу, після якої вирушить у зворотну подорож до Риму.