«Я бажаю нам, щоб ми у цьому році стали новими, обновленими та кращими!» — Глава УГКЦ
  • Пон, 15/01/2018 - 08:40

Сьогодні Василій Великий є для нас взірцем особи, яка хрещена Святим Духом. Відтак він допомагає кожній людині, кожної епохи рівняти стежки особистого життя для того, щоб прийняти і зустріти те спасіння, визволення, яке нам у повноті несе Ісус Христос.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних під час Архиєрейської Божественної Літургії в храмі Святого Василія Великого в Києві. Адже цього дня, 14 січня, наша Церква відзначає велике свято Обрізання Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа та Василія Великого, архиєпископа Кесарії Каппадокійської. 

У спільній молитві взяли участь: владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, а також отці, брати і сестри в монашестві, діти, парафіяни, прихожани.

На думку Предстоятеля, протягом теперішніх свят ми відчуємо дивний, але невтомний і невпинний рух наближення Бога до людини. Адже коли ми святкували Різдво, то тішилися, що Бог прийшов із Небес, щоб спасти усіх людей.

«Коли ми відкриваємо Святе Письмо, то слухаємо Божий голос, який промовляє до нас. Ми тоді відчуваємо, що Боже Слово звіщає нам нашого Господа, який до нас приходить. А Він є Богом грядущим, бо не залишився сам у собі, у своєму вічному щасті. Ба більше, Він не захотів себе відокремити від людини чи відкинути людину через її гріх. Наш Господь є Богом, який постійно приходить до людини, хоче бути поруч і навіть хоче бути в нас! А мета Божого наближення — осягнути повноту життя, щоб ми були в Ньому!» — такими слова звернувся Блаженніший Святослав на початку своєї проповіді.

За словами проповідника, коли ми дивимося на дитятко Ісуса в яслах на сіні, то бачили, як вічний Бог воплотився та взяв на себе повноту людської природи. Зокрема, апостол Павло говорив, що в Ньому з усією повнотою людської природи спочиває і вся повнота божества — усе те, що повне, досконале, до чого тільки може прагнути людина з її мріями, з бажанням кращого майбутнього та з бажанням бути вічно щасливою. Усе перебуває в цій маленькій дитині, яку сьогодні, на восьмий день, обрізають. Цифра вісім означає повноту Божої і людської природи в особі Сина Божого — нашого новонародженого Спасителя.

Тож що саме потрібно для того, щоб досягнути мети, задля якої Христос народився між нами? На це питання відповідає нам ще один святий — Василій Великий, пам’ять якого ми сьогодні святкуємо, а місію — відкриваємо.

«Василій Великий був гласом, який волав у пустелі тогочасної культури та суспільства. Дороги, які він виправляв для Господа Бога, були дорогами людського серця. Благовісник говорив до серця людини і продовжує говорити про те, що ось Господь Спаситель приходить для того, аби нас звільнити з рабства гріха та смерті. Наше завдання — вирівняти дороги нашого особистого життя, а цим засобом є покаяння, тобто навернення людини до Бога, відкрити до Всевишнього глибину людського серця!» — наголосив на важливості постаті Василія Великого Глава Церкви.

Під час Архиєрейської Божественної Літургії присутні стали свідками висвячення нових священиків: Романа Славича, Івана Степанишина, Юрія Косача та Віталія Герасиміва. «Сьогодні ми будемо свідками свячень нових священиків. Якими вони будуть? Яке завдання вони отримають? Я думаю, що це випливає із сьогоднішнього Божого Слова. Мабуть, вони стануть тими благовісниками сучасної культури, сучасного світу. Проте вони матимуть особливу місію — сповіщати добрі новини, які ми так потребуємо на початку Нового року за юліанським календарем. Зміст цієї новини — Бог з нами!» — зазначив Предстоятель. Він також їм побажав, аби щоденна Літургія, молитва і читання Святого Письма — стали тими трьома китами, на яких буде стояти їхнє духовне життя.

«У цей святковий день я хочу привітати вас із новим роком, який ми починаємо. Цей новий рік є не лише новим через те, що приходить нова дата. Насамперед, діло Боже є новиною, новизною, адже Він обновлює лице землі. Я бажаю нам, щоб ми в цьому році стали новими, обновленими та кращими! А відтак з усіма засобами для освячення, які подає нам Церква, обновили лице нашої України!» — наостанок звернувся до вірних Глава Церкви.

Варто зазначити, що Блаженніший Святослав також привітав усіх іменинників та іменинниць зі святом, а особливо звернув увагу на всю Василіанську спільноту, яка для всіх нас має бути учителем істинного покаяння!

Департамент інформації УГКЦ

Довідка

Святий Василій Великий (329-379) – архиєпископ Кесарії Каппадокійської, один із найвидатніших богословів, Отець та Учитель Церкви, здавна особливо вшановуваний в Україні.

В історії вселенської Церкви Василію Великому справді належить особлива роль — це видатний представник каппадокійської богословської школи, завдяки якому було усталене вчення Церкви про Святу Трійцю. Василій Великий відомий також як християнський апологет, полеміка якого з язичниками та єретиками становить золотий фонд богословської думки, невичерпне джерело термінологічно-понятійних пошуків і для сучасної християнської філософії.