«Я можу бути добрим лише тоді, коли дивлюся на Сина Богородиці, на Ісуса Христа», – владика Петро (Лоза) на Європейських днях добросусідства
  • Птн, 31/08/2018 - 15:20

«Я хочу бути добрим українцем, поляком... але я можу бути добрим лише тоді, коли дивлюся на Сина Пресвятої Богородиці, на Ісуса Христа», – сказав владика Петро (Лоза) на Європейських днях добросусідства.

28 серпня 2018 року на території українсько-польського кордону між селами Стаївка та Корчмин проходили Європейські дні добросусідства. Урочистості розпочалося відкриттям кордону та взаємною зустріччю представників двох народів. Після цього в с. Стаївка за участю українського і польського духовенства відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ Петро (Лоза).

Під час Божественної Літургії владика Петро виголосив проповідь, в якій закцентував увагу на святі Успення Пресвятої Богородиці, на особливій опіці Божої Матері над обома народами. Архиєрей підсумував, що відмінності між людьми повинні їх не роз’єднувати, а навпаки, зближувати, тому що всі є діти Божі. «Щоб добре зрозуміти це, ми завжди повинні тримати зверненим погляд на нашого Спасителя – Ісуса Христа», – сказав владика.

«Ми зустрічаємося на цьому пограниччі, на цьому кордоні, який ніби ділить Україну і Польщу, який розмежовує життя християн, життя дітей Божих, але ми всі розуміємо, що в очах Божих всі ми однакові. Коли ми роздумуємо про це добросусідство, про це співіснування двох народів і побудову законів, які б мали бути на тому чи тому боці кордону, то не можемо будувати закони, які суперечать законам Божого Царства, бо тоді буде розмежування в нас самих, тоді ми не зможемо себе назвати дитиною Божою. Думаю, що кожен із нас, а також ті, котрі піклуються і дбають про закони, які формують державу, незалежно на якій території, оцей погляд на закони Царства Божого не можемо опускати. Сьогодні, творячи молитву, ми також за це молимося, молимося, щоб був мир між нами, а також молимося і просимо за мир в нашій Україні», – наголосив у своїй промові єпископ.

Завершилося богослужіння освяченням води та благословенням зілля, а після цього лунали привітання представників влади.

 Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.sokaleparchy.org.ua