«Я не соромлюся назвати військових капеланів нашої Церкви – справжнім Її обличчям» – Блаженніший Святослав
  • Втр, 15/12/2015 - 12:58

«Ваш з’їзд відбуваєте у перших днях Року Божого Милосердя у нашій Церкві. Давайте помолімся у тій Божественній Літургії, щоби Боже милосердя, яке ми прикликаємо, перетворилося в лікарство для душі і тіла наших воїнів, у Слова і Божу дію потіхи всім тим, хто губить надію. Нехай перетвориться на мудрість для політиків і державних діячів. Для нашого народу і для тої землі, нехай Боже милосердя перетвориться на мир, який є кінцевою метою усієї нашої праці, усього нашого служіння, зокрема, служіння військового капелана» – закликав, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, на Божественній Літургії для військових капеланів УГКЦ, яку Він очолив 15 грудня 2015 року, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Цього дня у рамках 9-го всеукраїнського з’їзду військових капеланів УГКЦ, на чолі з Єпископом Михаїлом (Колтуном), до Патріаршого собору Воскресіння Христового, прибули понад 100 капеланів, які за організації Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, беруть участь у щорічному з’їзді капеланів.

Проповідуючи Слово Боже Предстоятель УГКЦ зауважив, що найважчі, кризові ситуації, в яких знаходиться Христова Церква, перетворюються на особливу нагоду для свідчення Євангелії: «Коли Господь Бог ставить нас у надзвичайні життєві обставини, тоді начебто спадає зовнішня обгортка з людини, та виявляється глибинна та правдива її суть. Тому, коли в надзвичайні обставини потрапляє християнин, який є членом Тіла Христового, об’являється його внутрішня, глибинна істота, показується хто він є насправді. Відкривається тоді внутрішнє надприроднє джерело життя, яке є у серці віруючої людини – показується Тіло Христове, яке є фундаментом життя Церкви».

За словами Патріарха: «Тому промовляє Христос: «Я дам вам слово й мудрість, якій ніхто з ваших противників не зможе протиставитись і перечити». Бо та сила свідоцтва, мудрість та слово походить не від вас, не від людської логіки, чи якогось попереднього приготування, а походить від Духа Святого. Тому такі надзвичайні обставини перетворюються на сприятливий час для свідчення Слова сили Христового Євангелія» – наголосив проповідник.

Ведучи далі Блаженніший Святослав звернувся до капеланів: «Я думаю, що Ви, як військові капелани, добре розумієте про, що йде мова. Під час військових дій в надзвичайних обставинах життя і смерті падають маски, людина в одну мить переосмислює все своє життя і відкриває найпотаємніші думки і наміри свого серця. Тоді можливо, людина починає краще пізнавати себе, краще пізнавати свою віру, і шукає джерело вічного життя – силу перемоги. Та терпеливість, якою ми помагаємо собі і нашим воїнам витримати в надзвичайних обставинах і посвідчити свою любов до Батьківщини, не походить від нашої сили чи безсилля – вона є силою та благодаттю Святого Духа».

«Дозвольте ще раз усім вам подякувати за те, що у надзвичайних ситуаціях війни в яких живе наша держава і наш народ – кожен з вас відкрив найпотаємніші, найглибинніші, найкращі риси, ваші особисті і всієї Церкви. Тому то я не соромлюся назвати військових капеланів нашої Церкви – справжнім її обличчям, тими які виявляють джерело Духа Святого, який є в основі нашого Церковного буття… Нехай та сила Божої любові буде силою, яка поможе нам перемогти усяке зло, вистояти в надзвичайних обставинах і дати гідне свідоцтво християнської віри у наших часах.» – наголосив Предстоятель УГКЦ.

По завершенні Божественної Літургії Блаженніший Святослав нагородив 120-ох капеланів на чолі з Єпископом Михаїлом (Колтуном) та Єпископом Богданом (Манишином) почесною відзнакою «Хрест військового капелана».