«Я поділяю демократичні цінності» у рамках заходу «Дні Європи» в Україні
  • Чтв, 02/05/2013 - 14:17

15-16 травня 2013 року у м. Івано-Франківськ відзначатимуть різноманітними заходами «Дні Європи». Ініціатором та організатором цього є Комісія УГКЦ Справедливість і Мир спільно із Навчально-методичним центром політичних та євроінтеграційних досліджень, інститутом історії, політології, міжнародних відносин Прикарпатського Національного Університету імені Василя Стефаника. Головною тематикою проведення заходу цього року є «Я поділяю Європейські цінності. Роль християнських цінностей у творенні сучасного Європейського суспільства».
У програмі «Дні Європи» буде проведено ряд заходів, а саме, 15 травня відбудеться урочисте відкриття та виставка в бібліотеці місцевого Прикарпатського Національного Університету, у Будинку вчених Івано-Франківська відбудеться Круглий стіл на тему: «Україна у Європі та Європа в Україні: очима молодого покоління», в обговорені візьмуть участь студенти різних факультетів, а головно, спеціальності політологія, магістри, аспіранти, викладачі. 16 травня за участю студентів політологів відбудеться Флеш-моб, а також студенти матимуть змогу взяти участь у Рольовій грі «Батьки-засновники Європейської Спільноти» та стати учасниками відеоекскурсії «Історія створення ЄС, основні ідеї, основні інститутції». Також відбудеться Євровікторина для студентів, де головно у атракційний спосіб визначатимуть кращих знавців Європейського Союзу.

В рамках заходу попередньо оголошено два конкурси для учнів та студентів на тему: «Поділись духовними цінностями України з Європейською Спільнотою». Учні загальноосвітніх закладів матимуть змогу написати твір мініатюру на такі основні тематичні напрямки:

1. Духовні цінності українців.
2. Людина і культура.
3. Українські традиції.
4. Європейські можливості України.

Натомість студентам вищих навчальних закладів м. Івано-Франківська запропоновано написати есе, в якому вони спробують дати творчу відповідь:

1. Які духовні цінності притаманні українцям?

2. Яким чином плекати ці цінності у нашому суспільстві, їх розвивати та поширювати?

3. Які саме духовні цінності ми - українці можемо запропонувати для Європейського суспільства, творячи таким чином єдину Європейську спільноту базовану на християнських цінностях?

Даний конкурс проводиться з 25 квітня по 14 травня і ставить за мету – привернення уваги молоді до українських духовних цінностей, які є завжди важливими і актуальними для українського суспільства та можуть мати позитивний вплив для Європейського співтовариства.

Роботи потрібно надсилати на електронну пошту - polit.evrocentr@gmail.com
Усіх бажаючих долучитися до участі в конкурсі та детальніше дізнатися про його умови можна тут (http://www.pu.if.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1832:-l... ).

В основі даного святкування Днів Європи в Україні є ідеї універсального об’єднання держав Старого континенту для забезпечення їх «миру та процвітання» беручи за основу універсальні ідеали – права людини, громадянство, політична рівність і свобода. Їх намагалися втілити в життя і видатні державні діячі Європи вже сучасної історії, так звані «батьки-засновники» Європейського союзу. Це група особистостей, котрі зіграли основну роль в об’єднанні Європи. Ці далекоглядні лідери стали зачинателями створення Європейського Союзу. Бійці Опору і адвокати, батьки-засновники були людьми, що керуватися ідеалами: миру, єдності та процвітання в Європі та її інтеграції базованої на християнських ідеалах, цінностях. Серед них, Альчіде Де Гаспері, Конрад Аденауер, Робер Шуман, Жан Монне і ін..

Україна не брала участі у формуванні Європейського співтовариства, але постійно декларує свою готовність брати участь у європейській інтеграції. Поділяючи європейські цінності, слід пам᾽ятати, що джерелом цих цінностей є християнські норми та засади, які мають свою більш як двохтисячолітню історію і дають правдиве розуміння, що таке людина, її права, держава, суспільні відносини тощо.

Проводячи  та популяризуючи такого роду заходи маємо також за завдання спонукати осіб, котрі є керманичами нашої держави слідувати шляхом, який веде до справи справедливості і миру, взоруючись на християнські духовні цінності, які бачать пересічного громадянина держави повноправним її учасником із забезпеченням усіх притаманних йому прав та обов’язків передбачених Законом, а також шануючи її гідність як творіння Божого ставлять в центр як політичної так і соціальної діяльності держави. 

Формат проведення Днів Європи обраний так, щоб центральним елементом заходу були саме європейські цінності, які є співзвучними з духовними цінностями та основами християнства, зокрема: повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права, повага до прав людини. Дані цінності є спільними для всіх держав-членів у суспільстві, де панує плюралізм, толерантність, правосуддя, солідарність, рівність чоловіків і жінок, відсутня дискримінація.

 

Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир
Джерело: www.iupax-ugcc.org