«Я вбив його за проповідування Євангелія», - вбивця нігерійського семінариста
  • Втр, 05/05/2020 - 15:18

Ув’язнений в тюрмі Абуджі Мустафа Мохаммед, котрий зізнався в тому, що викрав і вбив нігерійського семінариста Майкла Ннаді, дав інтерв’ю, в якому визнав, що вбив його тоді, коли він не перестав проголошувати Євангеліє навіть в ув’язненні і починаючи від перших хвилин після викрадення. Вбивця похвалив свою жертву за незвичну відвагу і за те, що не вагався говорити своїм вбивцям прямо в очі, щоб ті зійшли з поганої дороги.

Ннаді викрали зі семінарії Доброго Пастиря в Кадуні 8 січня цього року разом із трьома іншими клериками. Семінарія, в якій навчається і проживає близько 270 молодих чоловіків, розташована поруч з автотрасою, контроль над якою утримують ісламські бойовики і банди, що викрадають людей з метою отримання викупу. 26-літній Мустафа, котрий зізнався у вбивстві, був одним із провідників банди, що діяла в тому регіоні.

У вечір викрадення бойовики, одягнуті у військовий камуфляж, увірвались на територію семінарії, одразу відкривши хаотичний вогонь, щоб налякати мешканців. В результаті нападу вони викрали чотирьох семінаристів, кілька ноутбуків та мобільних телефонів.

В середині лютого в інтернеті з’явилась промова брата-близнюка вбитого семінариста, котрий визнав, що молиться за прощення для вбивць. «Майкл любив Бога. Нікого не здивував його вибір шляху до священства. Я тішусь, що він не дарма прожив своє життя, а вмер на служінні Богові», - говорив його брат Рафаель.

Через десять днів після викрадення одного з чотирьох викрадених семінаристів знайшли на узбіччі дороги живим, але серйозно пораненим. 31 січня представники семінарії повідомили ЗМІ, що ще двох клериків звільнили, але Майкл Ннаді надалі залишався в руках викрадачів. 1 лютого єпископ Метью Хассан Кука з дієцезії Сокото оголосив, що семінариста вбили.

Коли Мустафу запитали про те, чому він вибрав семінарію як ціль свого нападу, він відповів, що його знайомий, котрий живе неподалік, допомагав йому проводити стеження і був переконаний, що викрадення кількох семінаристів і пошкодження будівлі принесе велику вигоду. Він також зізнався, що для ведення телефонних розмов щодо величини викупу користувався власне апаратом, що належав вбитому нігерійцю.

Вбивство Майкла Ннаді і викрадення його колег є одним із серії нападів на християн в Нігерії впродовж останніх місяців. За цими злочинами стоять переважно бойовики з ісламського угрупування Боко Харам.