Ядвіга, королева Польщі, св.
  • Срд, 17/07/2013 - 00:05

Народилася у 1374 р. в Угорщині, була молодшою дочкою Людвіга з Анжу, короля Угорщини, Польщі та Хорватії. Її мати, Єлизавета, була дочкою герцога Стефана II Боснійського. Згідно зі звичаєм того часу, вона в 4-річному віці була заручена з Вільгельмом Габсбурзьким, сином Леопольда III Австрійського. Після смерті батька та розірвання заручин була в 1384 коронована на королеву Польську. У 1385 р. погодилася на шлюб з литовським великим князем Ягайло за умови, що він прийме хрещення і свій народ приведе до християнства.

Для Ядвіги це заміжжя було важкою особистою жертвою, яку вона свідомо принесла в інтересах Польщі й заради поширення християнства. Ягайло прийняв християнство та ім'я Владислав. Своє завдання християнізувати країну він виконував так необачно, що виникли труднощі. 1388 р. вони заснували литовське єпископство Вільна. Ядвіга заснувала при університеті Праги литовську колегію для навчання місцевого литовського духовенства. Побудувала численні церкви і поставила туди гідних пастирів, забезпечила їх літургійними книгами і вівтарним начинням. Вона дбала також про впровадження народної мови в літургію і заснувала для цієї мети в Кракові бенедиктинський монастир, де польська використовувалася як літургійна мова. У 1397р. при Краківському університеті відкрила теологічний факультет і запросила туди вчителів з "найдальших країн". При цьому вона сердечно дбала про вдів, сиріт і потребуючих, через що в народі користувалася глибокою шаною.

Померла 17.07.1399 р. у Кракові, її могила знаходиться у Краківському соборі.

Папа Іван Павло II, ще будучи архиєпископом Кракова, 22.02.1974 р. оголосив її публічне шанування законним.

Уже будучи Папою, під час посвячення Польщі (з 02 по 10.06.1979 р.), він привіз як подарунок декрет ритуальної конгрегації, згідно з якою ця блаженна була включена до літургійного календаря Краківської єпархії з встановленням дня пам'яті.

8 червня 1997 Папа Римський Іван Павло II канонізував Ядвіґу I як Святу Ядвігу Королеву "мати трьох народів".

День пам'яті 17 липня

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua