Як 25 грудня стало Різдвом Христовим
  • Чтв, 24/12/2015 - 16:39

«Bible History Daily» подає цікаве дослідження Ендрю МакҐовена про дату святкування народження Ісуса Христа.

Сьогодні найбільш розповсюдженою думкою про те чому саме на 25 грудня впав вибір християн, як дня коли святкується Різдво Господнє, є та, яка каже, що свого часу християнська Церква обрала 25 грудня, к дату Христового народження, щоб усунути святкування поганського свята Solus invictus – непереможного сонця.

Про те існує альтернативна теорія, яка на думку МакҐовена є більш аргументованою і ймовірною. Науковець слушно зауважує, що навіть у середовищі поган свято Solus invictus не користувалося популярністю і було мало відомим. Іншим моментом, який ставить під питання теорію заміни свят є те, що ніхто із старих авторів про таку заміну не говорить. Про часове співпадіння Різдва Христового і свята Непереможного Сонця чи не в перше згадує св. Амброзій Медіолянський, який нічого не говорить про заміну, а вбачає Боже провидіння у такому співпадінні й наголошує що сам Бог показує в такий спосіб Христа, як правдиве сонце правди.

Щойно у ХІХ ст. ідея про вмисну заміну свят отримує між вченими багато своїх прихильників, хоча сама ця теорія ґрунтується не на історичних чи етнологічних фактах, а на цілком віртуальних конструкціях і здогадках.

На думку МакҐовена, інша теорія визначення дати Різдва має багато більше аргументів на своєму боці, а це теорія, яка твердить, що християни у пошуках дат Ісусового життя дотримувались світоглядних двох концепцій. Перша з яких полягає у тому, що ще у дохристиянському юдаїзмі сформувалася традиція, що важливі події в історії спасіння відбувалися у місяці нісан. Цю традицію передає Вавилонський Талмуд, який твердить, що у місяці нісан було сотворено світ, у місяці нісан народилися Авраам, Ісаак і Яків, у місяці нісан вони померли і у місяці нісан вони воскреснуть, а також у місяці нісан відбувся вихід Ізраїлю з Єгипту. З Євангелій знаємо, що Ісусу помер на хресті у місяці нісан.

При спробі перевести цю дату з місячного календаря юдаїзму на сонячний календар у християн вийшло, що Христос помер або 25 березня, або ж 6 квітня. Дотримуючись традиції, згідно якої патріярхи і пророки Старого Завіту прийшли у цей світ і померли так, що дати їхнього народження і смерті різняться тільки роками, тобто число і місяць співпадають, християни прийняли 25 березня, або 6 квітня, як дату Христового зачаття, тому в цей день було встановлено свято Благовіщення. Відрахувавши дев’ять місяців вони отримали 25 грудня, або ж 6 січня. Так і до сьогоднішнього дня більшість християн святкує Різдво 25 грудня, а деякі християнські спільноти, скажімо вірмени святкують Різдво 6 січня.