«Як бути з тим, хто руйнує єдність у спільноті?»
  • Срд, 29/01/2020 - 13:47

Життя кожної парафії потребує єдності, адже саме так ми можемо отримати єдність Церкви в цілому.

Чому виникає проблема єдності? На моє переконання, через різне ставлення до Христа. І це різне ставлення до Христа закладає свій слід щодо того, з ким ти йдеш до Христа…

Коли певна людина приходить до храму разом з іншими і поводиться позірно, виконує ритуали тільки через звичай, поводиться якось надто самовпевнено, намагаючись стати в центрі якоїсь події, бо хоче домінувати над іншими, це моменти, які відштовхують інших людей і показують, що та людина не йде за Христом. Її слова розходяться з ділом.

Реальне життя парафії показує, що позбутися цього можна лише через спільні справи у спільноті. Однозначно спочатку духовні, наприклад, участь у Літургії, участь у Євхаристії. Потім інші спільні речі, як-от, скажімо, підготування до якогось свята. Різні святкування разом. Це може бути спільна коляда, спільний святий вечір, спільне святкування Різдва. А також спільний біль... Допомога тим, хто хворий, об'єднання в молитві, ну і матеріальна допомога. І все це, скажу вам, дуже об’єднує. Це все дуже серйозні ліки, які повертають нам єдність.

Я дуже часто спостерігаю, як Господь діє на об'єднання. І можу свідчити, якщо цього прагнути, то воно стається. Якщо в спільноті трапляється людина, яка не сприяє єдності, тоді потрібно довго молитися за цю людину. І шукати в молитві шляхів братнього напімнення, допомоги. Як каже Христос, аби спасти, а не відштовхнути. Інколи Господь посилає такі ситуації, аби людина безпосередньо в чомусь узяла участь або посилає таку людину, яка б їй делікатно щось сказала...

Часто пригадую засновника нашого Згромадження Воплоченого Слова отця Карлоса Буелу, який, щоб настановити нас, часто робив це в дружелюбній формі жарту. Це не було так неприємно і водночас опам’ятовувало нас.

Молитва відкриває розум. Тому молячись за цю людину, Господь підказує, яким способом краще діяти, як краще підступитися до неї. Інколи люди виправляються, навіть якщо ти їм нічого не говориш. А пізніше дізнаєшся, що хтось теж помітив, що ця людина невідповідно поводиться і перешкоджає єдності, і сказав їй про це.

Отець Григорій Рогацький, Згромадження Воплоченого Слова,
парох парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ у Вінниці,
для Департаменту інформації УГКЦ