Як донести Боже Слово до сучасної людини? Доповідь на Синоді Єпископів УГКЦ о. Романа Островського
  • Срд, 05/09/2018 - 11:38

Катехизація має бути в кожній парафіяльній спільноті. Вона має охоплювати всіх парафіян, від дітей до дорослих. Катехитичне служіння дорослих має проводитися відповідно до їхньої професії та зацікавлень. Слід брати до уваги те, що катехитична праця з вчителями, лікарями і взагалі інтелігенцією в нас не є розвинута.

Такого висновку дійшов о. д-р Роман Островський у своїй доповіді «Боже Слово як основа катехитичного служіння» на Синоді Єпископів УГКЦ, який триває у Львові-Брюховичах 2–12 вересня 2018 року. Тема цьогорічного Синоду – Боже Слово та катехизація.

Доповідач, аналізуючи виклики, які стоять сьогодні перед Церквою, звертає увагу на те, що в українському суспільстві існує величезна зацікавленість релігіями та Біблією зокрема. Водночас, зауважує він, ця зацікавленість поєднується з дуже низьким рівнем знань слухачів… І катехит чи проповідник зобов’язаний знати набагато більше від слухачів, щоби змогти викласти їм науку Церкви та пояснити нюанси християнського богослов’я.

Сьогодні все українське суспільство потребує «катехизації». Отець д-р Роман Островський звертає увагу, що українське суспільство є динамічне, воно спонтанно реагує на всі ті події, що відбуваються, і зауважує, що порівняно з іншими роками, довіра громадян України до Церкви починає поступово зменшуватися. Тому, можливо, Церкві слід шукати інші підходи та способи, якими промовляти до сьогоднішнього суспільства.

У своїй доповіді священик розглянув такі пункти: катехизація та Слово Боже, біблійний апостолят, Богослужіння та Слово Боже, проповідь та Слово Боже та пропозиції щодо змісту проповіді та катехизації.

Успішна катехизація, на погляд доповідача, мала б виглядати так:

– починатися з Божого Слова;

– основне її завдання – пізнання Божого Слова;

– і як результат: підготувати слухачів до зустрічі з Христом – Божим Словом.

У доповіді наголошується, що УГКЦ в останні роки має неабиякі здобутки в катехизації вірних. «В УГКЦ Боже Слово справді проголошується. Статистика за 2015 рік, що охопила УГКЦ по всьому світі, а також дані за 2018 рік УГКЦ в Україні показують, що кількість катехитичних шкіл, біблійних гуртків збільшується. Отже, щоразу більша кількість осіб залучена до катехитичного вишколу. І це є плюсом», – сказав о. д-р Роман Островський.

На його думку, завдання катехизації – формувати особу так, щоб вона була здатна відповідати на життєві виклики. Проте, доповідач зауважує, що в Церкві повинні чесно визнати, що катехизація ще не стала постійним, ані сталим процесом формування християнина в Україні. У переважній більшості вона є підготовкою до першої Сповіді. І тільки на поодиноких парафіях – це діяльність, яка триває довше і охоплює ширше коло учасників.

Розвиваючи тему проголошення Слова Божого, доповідач пропонує більше працювати над біблійним апостолятом. «Ми свідомі, що важливим залишається розуміння Слова Божого. Саме тому коментарі на книги Біблії є більше ніж потрібні українському суспільству. Існує величезна потреба не лише в перекладах коментарів з інших мов, проте важливо наголосити на необхідності написання власних, українських біблійних коментарів. Адже наш сьогоднішній контекст є особливий, а саме – війна на Сході, окупований півострів, намагання реформувати країну тощо. На ці проблеми потрібно давати відповіді на основі Слова Божого. Якщо ми не будемо інтерпретувати, тобто пояснювати нашу реальність через Слово Боже, то за нас це зроблять інші», – вважає доповідач.

Отець д-р Роман Островський вважає, що треба сміливо визнати, що знання та розуміння Біблії серед наших вірних є дуже низьке або взагалі відсутнє. Тому треба працювати над тим, аби покращити ситуацію.

Доповідач вважає одною з причин незнання Святого Письма серед вірних – надто малий відсоток Святого Письма в проповідях. Аби покращити ситуацію, вважає священик, катехизація та проповідь мають не лише поєднувати знання Святого Письма та Катехизм УГКЦ, але також переходити у практичний вимір, тобто пояснювати, як особа має жити далі з цими знаннями.

На переконання доповідача, одним із важливих завдань катехизації і проповіді є навчити людей молитися та передати віру. Промовляючи щоденні молитви, людина має їх не просто озвучувати, а добре розуміти їх значення.