Як говорити про аборт з дітьми?
  • Втр, 14/01/2020 - 12:10

Якщо батьки беруть участь у русі пролайф або відвідують пролайф акції, то цілком природно, що дитина замислюється, що, в першу чергу, означає бути “пролайф”. А враховуючи, що один із основних напрямків руху – це протидія абортам, а аборт – це насильство, вчинене над дитиною, батьки не знають, як підійти до цього питання.

Бетані Бомбергер, мама чотирьох дітей, бакалавр в галузі освіти та сімейних досліджень, магістр в галузі педагогіки Регентського університету, активістка пролайф. На основі цих трьох джерел досвіду: мама, вихователь та активіст, Бомбергер написала надзвичайну книгу під назвою “Діти пролайф” У поєднанні із захоплюючими та чарівними ілюстраціями Еда Келера, книга Бетані обережно пояснює світогляд пролайф, представляючи складну тему, відповідно до віку дитини.

Від фактів про життя перед народженням до реальності, що багато хто заперечує ці факти (“На жаль, є ті, хто не розуміє … що життя має мету, плановану чи незаплановану”), Бомбергер вдається висвітлити практично все, від заперечення особистості до того, чим насправді є аборт. Її опис простий, сумний та відповідний віку: 

“Аборт – це коли, дехто вважає, що це нормально, забрати дорогоцінне життя цієї дитини”. 

Натомість пролайфери – це люди, які борються за життя, незалежно від його  віку або розміру.

Автор підкреслює,  що рух пролайф йде слідами інших великих рухів соціальних реформ, Бомбергер пояснює, що люди завжди відстоювали тих, яких було позбавлено прав, порівнюючи активістів за громадянські права до Маршу за життя у Вашингтоні, округ Колумбія.

Книга закінчується закликом до дії, підкреслюючи, що навіть якщо ти молодий, ти можеш зробити щось:

We are Pro-Life Kids

so dreams come alive.

We are Pro-Life Kids

so our future survives.

Бомбергер закінчує книгу особистим свідченням та переліком 10 способів показати, як ти можеш стати дитиною, що займається захистом життям”. Цей список включає такі варіанти, як молитися, щоби люди перестали робити аборти, відвідувати пролайф акції. 

Слідом за цим – розповіді про дітей пролайферів, щоб надихнути та розширити можливості дітей, які, ймовірно, вважають, що вони занадто малі, щоб зробити щось важливе заради справи життя.

Книга стала настільки популярною, що її перший випуск вже повністю розпроданий.

А замовлення поступають ще і ще.

Чудово, що така книга вийшла друком, але на жаль в Україні поки ця ніша є цілковито незаповненою. Натомість у сучасній культурі батьки шукають пояснення складних соціальних питань відповідно до віку дитини. І Бомбергер написала книгу, яку багато хто з нас хотів уже давно.