Як християни Європи можуть допомогти переслідуваним одновірцям в країнах Близького Сходу, Африки та Центральної Азії?
  • Втр, 12/11/2013 - 12:36

Щоб допомогти переслідуваним християнам у країнах Близького Сходу, Африки та Центральної Азії, Європа повинна прокинутися від своєї історичної «втоми», вважає кардинал Анджело Скола, архиєпископ Мілана.

Виступаючи 10 листопада на прес-конференції в Москві, він розцінив як «вкрай болюче» запитання «Благовест-інфо»: «Що реально можуть зробити християни благополучних країн, щоб допомогти тим християнам, які перебувають зараз в небезпеці?»

«Це питання має змушувати нас, віруючих у всіх країнах світу і, в першу чергу, в країнах багатого Заходу, роздумувати» , - сказав кардинал. «Що робити, щоб наша підтримка християн, яких вбивають, виганяють зі своїх будинків, підпалюють їх церкви, не обмежувалася тільки словами? Я думаю, це дві речі. Перше може бути сприйнято так: легко сказати, коли ми живемо в безпеці! Але Христос своїм життям на землі дав нам приклад мучеництва.... Ми, християни, не можемо не думати, що це реальна можливість для нас. Це не означає, що ми повинні спеціально шукати мучеництва. Але ми повинні визнати те, що префація (частина літургійного молитвослов'я - ред. ) про мучеників каже: «Ти, Господи, даруєш слабким силу мучеництва».

У другій частині відповіді кардинал Скола послався на кардинала Урса фон Бальтазара (один з найвідоміших католицьких богословів ХХ століття - ред.): «Бальтазар сказав, що є також «мучеництво терпіння». Він говорив про щоденне свідоцтво, яке ми покликані являти кожного дня свого життя. Бальтазар наважився ствердити: якщо християнин по-справжньому живе в християнстві, то ця друга форма мучеництва є не менш значущою і не менш важкою, тому що вона теж вимагає від нас повної віддачі себе самого».

Архиєпископ Мілана продовжив: «Ми, християни Заходу, впали в стан якогось відчаю, втоми, згасання через «абстрактність» нашого християнства. Європа втомилася - ми бачимо це на багатьох рівнях: вона вже не має мужності народжувати багато дітей; нормальним вважаються гуртки інтелектуалів, які обговорюють болючі, криваві світові проблеми за склянкою віскі, поглядаючи в телевізор... Я дуже сподіваюся, що та енергія і сила надії, яку Папа Франциск зараз пробуджує у всіх, стане для нас своєрідним ударом, щоб ми піднеслися».

Кардиналу Скола відомо, що за день до нього в Москві побував екс-міністр Пакистану Пол Бхатті, який свідчив про свого брата Шахбаза Бхатті - першого християнина-міністра Пакистану, який загинув від рук ісламістів-радикалів 2 березня 2011р. через те, що захищав права християнської меншини в цій країні. Кардинал сказав, що був добре знайомий з Шахбазом Бхатті, і висловив надію, що Шахбаз Бхатті, процес підготовки беатифікації якого почали християни Пакистану, буде прославлений Католицькою Церквою як мученик.

Останнім часом широко обговорюється той факт, що християнство є найбільш переслідуваною релігією у світі. Число випадків дискримінації та насильства щодо християн неухильно зростає: від 100 до 150 млн християн піддаються дискримінації і переслідуванням в різних країнах світу. 

За матеріалами www.blagovest-info.ru