Як на Львівщині православні батюшки воюють за «рускій мір»
  • Срд, 23/08/2017 - 12:24

Епопея під назвою «незаконно побудувати церкву Московського патріархату» в м. Броди, що на Львівщині, триває уже близько десяти років.

А почалося все з того, що у місті, розташованому на північному сході Львівської області, з чисельністю населення близько 24 тисячі осіб, знайшлося шестеро людей, які вирішили, що їм вкрай потрібна «канонічна» церква – звичайно, що Московського патріархату. Сказано – зроблено. У 1996 році в Бродах офіційно зареєстрували «московську» паству, а у 1997 році з Тернопільщини у Броди перевели священика Ярослава Огерука. Спочатку відправляли службу в приватній квартирі, потім – у вагончику, а далі «канонічні» без жодних документів звели собі храм просто біля місцевої військової частини.

Про незаконність побудови церкви заговорили ще у 2008 році. Тоді місцеві депутати-націоналісти звернулись до правоохоронних органів з проханням перевірити законність зведення культової споруди, підпорядкованої Московському патріархату. Реакції, звичайно, не було.

«А зараз ця тема особливо актуальна тому, що уже чотири роки триває війна України з Росією, проте церква окупанта на території нашої держави не тільки не заборонена, вона ще і непогано себе почуває», – розповів у коментарі «Вголосу» керівник фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Олег Панькевич.

А тому з ініціативи воїнів АТО,  Бродівська районна рада 17 серпня 2017 року вкотре звернулась до Президента України та Верховної Ради з проханням перевірити законність будівництва церкви Московського патріархату в місті Броди.

«Вимагаємо від Президента, КМУ, правоохоронних органів, СБУ попередити підривну деструктивну діяльність УПЦ МП в Україні. Вимагаємо перевірити законність будівництва храму УПЦ МП в Бродах та вжити належних заходів», – йдеться в документі.

«Бродівський батюшка» та його «священна війна проти Ватикану»

Якщо вірити листу бродівського «батюшки» Ярослава Огерука до вірних РПЦ, Російська православна церква на території Галичини займається тим, що веде «священну війну проти націоналістів та уніатів». Свої успіхи на «фронті» бродівський піп детально описав на сторінках російського видання «Русская народная линия. Православие. Самодержавие. Народность».

Зокрема, у листі до вірних московської церкви цього так званого священика МП вражає шовінізм, розпалювання міжрелігійної ненависті, а ще факт того, що предстоятель храму Московського патріархату в Бродах Львівської області відверто називає себе вірним «канонічної Російської православної церкви».  Окрім того, зі слів бродівського «батюшки», на території Галичини відбуваються жахливі речі: вірних московської церкви катують, переслідують та навіть вбивають «найманці Ватикану».

«У самій Галичині відбувається широкомасштабна кампанія вбивств, погроз, насильства та залякування у стосунку до священиків і парафіян канонічної Російської Православної Церкви, що свідчить про те, що Православ'я в Галицькій Русі живе, чинить опір і, по суті, веде «війну народну, священну війну» проти найманців Ватикану», – йдеться у листі бродівського священика МП.

Про те, що в московського отця Ярослава гарна уява та присутня комерційна «жилка», свідчать також оповідки, що «нібито через переслідування РПЦ в Галичині у їхньому недобудованому храмі навіть замироточила ікона», а тому всі православні, які «живуть у Росії, Білорусі та НА Україні» мають їм допомогти.  Прикметно й те, що у листі, окрім номера телефону отця Ярослава, є і контакт «раба божого Ігоря» з Москви, звичайно.

«Війна на Сході починалась з церкви Московського патріархату»

Присутність у Бродах священика Російської православної церкви обурює місцевих воїнів АТО. Учасник україно-російської війни, голова ГО «Легіон Свободи. Бродівщина» Микола Габа у коментарі «Вголосу» розповів, що церква Московського патріархату у Бродах була побудована незаконно. До того ж, у час, коли українська армія воює проти російських найманців та регулярних військ РФ, дозволяти діяльність російської церкви на території України, на думку воїна –  безглуздя.

«У Бродах церкви Московського патріархату раніше не було. Спочатку у Московського патріархату була якась капличка, потім вагончик. Далі – без дозволу місцевих органів самоврядування вони почали будувати церкву. Адже будівництво будь-яких культових споруд, як мінімум, має бути погодженим з міською радою. Окрім того, у Бродах ворожа культова споруда побудована біля військової частини. Таким чином попам буде видно будь які пересування українських військ у м. Броди. І не виключено, що ці «батюшки» доповідатимуть про це у Москву. Діяльність Московського патріархату в Україні – це нонсенс», – пояснив Микола Габа.

Воїн АТО з Бродів зазначив, що в Україні діяльність церкви Московського патріархату має бути заборонена. Адже на сході українські позиції бойовики часто обстрілювали саме з московських церков.

«Я сам служив на Сході у Нацгвардії. Ми стояли на блокпостах. І от були такі випадки, коли ми перевіряли документи, то знаходили у попів Московського патріархату різноманітні посвідчення бойовиків «ДНР». Якщо проаналізувати те, що відбувалося на початку 2014 року на Сході України, то все починалось із церков Московського патріархату. Наших військових прострілювали із московських храмів. Священики російської православної церкви у зоні бойових дій на сході України переховували ФСБ-шників та диверсантів «Л/ДНР». Не знаю, куди дивиться наша Служба безпеки України та прокуратура, але для мене, людини, яка пережила жахіття війни, діяльність церкви Московського патріархату – це абсурд та жахливе непорозуміння. І я вже не кажу про те, що ця церква відверто заявляє: те, що відбувається в Україні – це громадянська війна, а не російська агресія. Ця церква зневажає пам'ять наших полеглих за Україну Героїв. Чотири роки триває війна, а в Україні так і нічого не зрозуміли, – розповів керівник ГО «Легіон свободи. Бродівщина».

Окрім того, за словами Миколи Габи, саме церква Московського патріархату поширює в Україні «рускій мір».

«Рускій мір» в Україні поширюється через РПЦ. Адже, як казав німецький канцлер Отто Бісмарк: « Там, де недопрацьовує священик і вчитель – там мусить працювати солдат». От на Сході недопрацювали українські священики, але добре спрацювали московські, які насадили там «рускій мір». А зараз вони поширюються по всій Україні та насаджують нам свої ідеї. Така структура, як Московський патріархат, має бути заборонена в Україні», – наголосив Микола Габа.

Будівництво церкви Московського патріархату з місцевою владою не узгоджувалось

За коментарем стосовно законності будівництва церкви Московського патріархату у м. Броди Львівської області, кореспондент «Вголосу» звернувся до Бродівської міської ради. Проте там прокоментувати даний факт не змогли, пояснивши це тим, що міський архітектор у відпустці. Натомість у відділі містобудування, архітектури та будівництва Бродівської РДА повідомили, що зведення релігійної споруди Московського патріархату в них ніхто не погоджував.

«У відділ архітектури Бродівської районної адміністрації ніхто не звертався. Єдине, що я знаю про будівництво цієї церкви – це зі слів інспектора департаменту архітектурно-будівельної інспекції Львівської області. Так-от, земля, на якій вони здійснили будівництво, була у приватній власності. Цільове призначення землі – будівництво житлового будинку. Але власник земельної ділянки продав чи то подарував її релігійній громаді МП. Будівництво самого храму здійснювалось самовільно, оскільки жодних погоджень і звернень до нас не надходило. Натомість на сайті інспекції ДБК десь рік тому з'явилась інформація, що цей об'єкт, за адресою якого побудована церква, вже був зданим у експлуатацію. Проте у документах цей об'єкт фігурує не як церква, а як житловий будинок», – зазначила начальник відділу містобудування, архітектури та будівництва Бродівської РДА Оксана Максимів.

Зі слів бродівських чиновників, які не погоджували будівництво храму Московського патріархату, можна зробити висновок, що, вочевидь, церква, яка не визнає існування України як незалежної держави, чхала і на закони цієї країни. Головне, що будівництво храму погодили у Москві, а що думають місцеві – байдуже. Вони ж не «канонічні».

Але якщо вони чхають на нас, якщо місцевій владі свавілля московських попів «по барабану», то, може, своє вагоме слово повинна сказати громада? І чхнути так, щоб цей рудимент «рускаво міра» розвалився на дрібні шматки!

Марія Бойко, «Вголос»