Як отримати благословення Папи для молодят?
  • Птн, 08/06/2018 - 10:02

Ми з чоловіком нещодавно повернулись із «медового місяця №2», під час якого відвідали Рим та кілька інших італійських міст. Ця подорож була чудовою, а особливо участь у папській аудієнції, під час якої отримали благословення від Папи Франциска. І не лише ми з чоловіком, а й наше дитя в моєму лоні! Коли я опублікувала фото благословення в Інстаграмі, мене почали запитувати яким чином пара може отримати папське благословення. Тому я вирішила поділитись своїм досвідом.

Замовляйте квитки заздалегідь

Усі квитки на папську аудієнцію – безкоштовні, однак, враховуючи кількість пар, нещодавно одружених, які щотижня хочуть взяти участь в аудієнції, необхідно попросити про квитки в місцевого єпископського представництва (ми контактували із Єпископським офісом США у Ватикані). Це зовсім не складно: за кілька місяців до свого візиту напишіть їм емайл, просячи про квитки для «Sposi Novelli» на аудієнцію середи, і заберіть квитки в день напередодні аудієнції (американський офіс видає з 15:00 до 18:00). Місце розташування управління зазвичай вказано на веб-сторінці.

Будьте в курсі правил і обмежень

Відповідно до правил Єпископського управління, пари, які можуть претендувати на благословення «Sposi Novelli» , мають бути одруженими не більше 2 місяців, а також мати з собою свідоцтво про шлюб, підписане священиком чи дияконом.

*Хочу тут зазначити, що ми з Крістіаном не знали про це правило і на час благословення були одружені вже впродовж 6 місяців (ми планували поїхати раніше, але перший триместр вагітності і міжнародні перельоти важко поєднувати). Як я писала раніше, наше дитя також отримало благословення, оскільки візуально було видно, що я вагітна, однак це нікого не турбувало.

Подумайте про свій гардероб

Очікується, що для благословення «Sposi Novelli» пари одягають весільний одяг, що зазвичай є костюмом для чоловіків і білою сукнею для жінок. Коли ми були на аудієнції, там були жінки у «повному весільному спорядженні», а чоловіки – у смокінгах, однак це не є вимогою. І, якщо їхати до Риму влітку, врахуйте, що там дуже спекотно, тому подумайте про одяг заздалегідь.

І ще одне про дрес-код: Для відвідувачів площі св. Петра специфічного дрес-коду немає, однак якщо ви хочете зайти до Базиліки св. Петра, потрібно, щоб плечі і коліна були прикриті.

Прийдіть завчасно

Рекомендується прийти на аудієнцію якомога раніше. Вхід на площу відкривається о 6:30 ранку, хоча аудієнція не розпочинається раніше 10:00. Нам з Крістіаном не вдалось прийти раніше 8:30, але вже на той час майже всі місця, відведені для Sposi Novelli, були зайняті. Однак хочу сказати, що вартує прибути туди якомога раніше, бо вигляд майже порожньої площі св. Петра у світлі ранкового сонця – просто неймовірний. Раджу взяти з собою перекуску, пляшку води, а також матеріали для читання/молитви, щоб не гаяти час.

Зауважте: Базиліку відчиняють аж через кілька годин після завершення аудієнції, тому потрапити на Літургію перед тим не вдасться.

Зверніть увагу на погоду

Я була в Римі у всі пори року, крім осені (кажуть, що вона там розкішна). І попри мою любов до Вічного Міста, мушу визнати, що влітку (від середини червня до серпня) там важко перебувати. Спека там страшна, і дерева та кондиціонери мало від неї рятують. Однак, якщо літо – єдина можливість для вас, тоді є кілька порад як врятуватись від спеки під час благословення для Sposi Novelli:

- Не одягай весільну сукню, якщо вона не з легкого матеріалу і не «дихаюча». Як варіант, можеш придбати білу сукню, яка дозволить тобі виглядати як наречена, але водночас тобі не доведеться перегріватись на сонці.

- Своєму чоловікові порадь одягнути легкий літній костюм.

- Візьми зі собою парасольку (я дуже вдячна італійській парі, що сиділа поруч з нами і дозволила мені сховатись під їхньою парасолею).

- Візьми зі собою ВЕЛИКУ пляшку води і наповнюй її водою щоразу біля одного з природніх фонтанів на площі.

- Одягни сонцезахисні окуляри.

- Візьми щось, що допоможе тобі розважитись. Повір мені.

Зауважте: Якщо ви плануєте візит до Ватикану восени або взимку, парасолька – теж чудова ідея, оскільки в ці сезони там часто дощить.

Візьміть зі собою релігійні предмети, які хочете, щоб Папа благословив

На завершення аудієнції Святіший Отець проведе загальне благословення усіх релігійних предметів, які вірні принесли зі собою.

Врахуйте, що вам може не вдатись зробити класне фото з Папою

Залежно від пори року, кількість пар, що сидять у секції для Sposi Novelli, відрізняється. На благословення молодят приїжджають подружжя з усього світу (особливо з Італії та інших країн Європи). Якщо їхати не влітку, тоді є більше шансів поспілкуватись з Папою особисто. Якщо їдете влітку, як ми з Крістіаном, будьте готові до можливості, що отримаєте тільки загальне вітання від Папи. Нам вдалось пройти до передньої лінії через те, що я була вагітна (як виявилось, в Римі до вагітних жінок ставляться як до представників королівської родини), однак це було цілком несподіване благословення, бо з нами того дня було понад сто пар! Мій брат з дружиною, котрі їздили в травні 2016 року, входили до складу набагато меншої групи, і кожна пара отримала особисте благословення Папи.

Зауважте: Якщо вам вдасться потрапити у кадр з Папою, то вже в обід ви матимете нагоду переглянути фото, обрати ті, що вам подобаються, і роздрукувати за невелику оплату.

А що робити, якщо вам не вдається потрапити на папську аудієнцію для спеціального благословення? 

Невже кінець вашим мріям про папське благословення? Зовсім ні! Ви завжди можете попросити папського благословення прямо у Ватикану, і вам додому надішлють текст благословення, роздрукований на пергаменті.

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами Spoken Bride