Як отримати якнайбільше користі від Літургії?
  • Втр, 12/09/2017 - 10:30

Звички і рутина формують наш досвід і наше життя. Нерідко участь в недільній (і не лише) Літургії стає рутиною. Пропоную до уваги кілька звичок, набувши які, Ваш похід на Службу Божу стане більше, ніж просто звичкою. Участь в Літургії – це надзвичайна форма молитви і вона повинна бути духовною зустріччю з Христом.

Запрошую тебе переосмислити свою рутинну участь в Літургії для того, щоб більш глибоко розуміти і цінувати дар Літургії. Ці практичні поради допоможуть нам розпізнавати Ісуса в Літургії, віддавати Богові жертву нашої прослави і прийняти те, що дає Євхаристія для нашого життя і життя світу.

Святий Йоан Віанней казав: «Якби ми насправді зрозуміли те, що відбувається на Літургії, ми б померли від радості».

1. Зроби постанову ніколи не пропускати Літургію.

Скажи це вголос Богові і своїй сім’ї. «А щодо мене і мого дому, ми служитимемо Господеві» (Іс. 24,15). Плануючи свої вихідні, перш за все виріши, коли підеш на Літургію. Якщо плануєш бути за межами міста, пошукай найближчу католицьку церкву. Якщо поїздка припадає на неділю, а поблизу нема католицького храму – не їдь.

2. Готуйся до Літургії.

Заздалегіть прочитай читання, які будуть читатись на Літургії. Для цього є багато ресурсів, якими ти можеш скористатись. Коли ми ознайомлюємось із текстом Писання і вивчаємо його напередодні, наші серця готуються стати родючим грунтом для Слова, що зможе прорости в нас.

3. Заплануй прийти до храму на 5-10 хвилин до початку.

Завжди трапляється щось таке, що може затримати тебе на кілька хвилин. Заплануй прийти до храму за кілька хвилин до початку Літургії, щоб могти зібратись з думками і відкрити своє серце на ту дію, яку Ісус хоче вчинити з тобою під час цієї Літургії. Коли ти запізнюєшся чи виходиш з храму раніше, то таким чином показуєш, що щось інше є важливішим.

4. Одягай свій найкращий «парадвий» одяг.

Ми ретельно підбираємо свій найкращий одяг для подій, які є для нас важливими. Цей невеликий акт підготовки є свідченням для інших того, що я готуюсь до чогось, що є для мене дуже важливим. Одного разу моя маленька племінниця подивилась на свого батька і сказала: «Церква». Він був одягнений в сорочку з краваткою, і вона знала, що він іде до церкви.

5. Бери участь в Літургії.

Бери активну участь у відправі. Впевнено відповідай на слова священика, співай, уважно слухай, одразу відвертайся від усього, що може тебе відволікати, залишайся на місці до завершення фінальної пісні, будь прикладом для своєї сім’ї і своєї парафії.

6. Не поспішай якомога швидше вийти з храму.

Після завершення Літургії, подякуй Богові. Спробуй посміхнутись людям при виході. Багато довгих і міцних дружб почались від привітання в церкві.

7. Виходь з храму з чіткою постановою.

Подивись навколо. У світі є стільки ненависті, насильтсва, нетерпимості. Здається, що люди все більше і більше віддаляються одні від одних. Нам потрібен Ісус. Нам потрібна Літургія. Нам потрібно бути одним тілом в Христі.

Перед тим як вийти з храму, перед тим як перейти до наступних справ, перед тим як відкрити авто на паркоці, вибери собі ціль, причину, мету, план. Кого ти запросиш на Літургію наступного тижня? З ким поговориш про Бога на роботі чи в школі? Як ти збираєшся працювати над особистим духовним зростом?

Спробуй. Можливо, ці кілька порад (чи «лайфхаків», як їх тепер модно називати) допоможуть тобі перетворити участь в Літургії з рутини на особистий досвід зустрічі з Богом, а також з людьми.

 

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами CatholicLink