Як постають молитовні намірення Папи?
  • Суб, 05/01/2019 - 15:48

Кожного місяця Святіший Отець пропонує молитовне намірення, яке особливим чином призначене для Всесвітньої мережі молитви в наміреннях Папи. Її міжнародний координатор розповів про те, як постають ці пропозиції для молитви.

Справжнє християнське життя та ефективна місія Церкви неможливі без молитви. Щоб привернути увагу до різних ситуацій, що потребують молитовного супроводу всієї спільноти вірних, Папа кожного місяця пропонує своє намірення, яке приготоване у співпраці з Всесвітньою мережею молитви в наміреннях Папи, Папською організацією, сформованою в березні 2018 року як плід реформи товариства «Апостольство Молитви», що розпочалася 2014 року.

Міжнародний директор Мережі в співпраці з Папою Франциском

Від 2016 року Всесвітню мережу молитви в наміреннях Папи очолює о. Фредерік Форнос, ТІ, який на початку року зустрівся зі Святішим Отцем. Головною темою зустрічі було приготування намірень на наступний рік, в той час як на 2019 рік усі матеріали, необхідні для того, щоби повсюди поширювати заклики Папи до молитви, включаючи відео, аде готові. З огляду на наближення Всесвітнього Дня Молоді в Панамі, у січні Глава Католицької Церкви закликає молитися «за молодь, особливо за латиноамериканську, щоби слідуючи за прикладом Марії, вони відповіли на Господній поклик, аби передавати світові радість Євангелія».

Молитовні намірення – плід тривалого розпізнавання

Про те, як відбувається вибір щомісячного молитовного намірення, о. Фредерік Форнос розповів після зустрічі з Папою Франциском нашій колезі Адріані Масотті. Він зазначив, що йдеться про тривалий процес. Пропозиції, що стосуються викликів людства й місії Церкви в світі надходять від представників мережі, від Дикастерій Римської Курії.

«Далі формується міжнародна група, яка з поміж тих пропозицій, які кожен відчуває як виклики для місії Церкви, обирає ті, що здаються найважливішими, щоб змобілізувати всю Церкву до молитви. Після цього ми готуємо чернетку для Святішого Отця, який присвячує певний час для молитви й роздумів над цими пропозиціями. Врешті, ми зустрічаємося, і Святіший Отець висловлює те, що вважає за потрібне для формулювання та представлення його намірень», – розповів священик, додаючи, що вже на початку лютого «L‘Osservatore Romano» опублікує намірення, призначені на 2020 рік, що пізніше будуть перекладені різними мовами та записані у вигляді відео-презентацій за участю Папи.

Кожен має час на молитву

Журналістка зауважила, що Папа часто говорить про молитву. А що можна відповісти тому, хто стверджує, що не має часу для молитви?

«Думаю, що ми завжди маємо час на багато інших речей. Це питання рішень. Ми завжди знаходимо час, щоби почати книжку, газету чи оглянути фільм. Час завжди є. Не слід думати, що молитва вимагає дуже багато часу. Важливо присвятити кілька хвилин кожного дня», – сказав о. Фредерік, зазначаючи, що навіть 5 хвилин, «але щирого наближення серця до Бога», допоможе «перетворити наше кам’яне серце в тілесне».