Як пояснити восьмирічній дитині, чому в Біблії так багато вбивств здійснюється з волі Бога?
  • Чтв, 23/05/2013 - 20:25

ПИТАННЯ:  Як пояснити восьмирічній дитині, чому в Біблії так багато вбивств здійснюється з волі Бога (наприклад, в епізоді з Давидом і Голіафом)?

ВІДПОВІДЬ: Що стосується прикладу з Давидом і Голіафом, то цей епізод можна пояснити дитині як необхідну оборону. Набагато складніше пояснити війни і руйнування, якими рясніє Святе Письмо.

Тут, по-перше, зрозумілою дитині мовою можна пояснити, що Біблія використовує антропоморфну мову, яка приписує Богові людські дії і наміри. Наприклад, про праведну війну говориться, ніби її захотів Бог. Так само, коли ми читаємо в Біблії, що Бог вчинив «запеклим серце» єгиптян, це треба розуміти так: Бог допустив, щоб єгиптяни зробили запеклими свої серця. Дитині буде зрозумілим порівняння з її повсякденним життям. Коли ми здійснюємо погані вчинки, Бог це допускає, залишаючи рішення за нами.

Крім того, дитині можна пояснити, що Старий Завіт, як говорив святий Августин, – це книга терпеливості Бога. Біблія показує, скільки терпеливості проявив Бог супроти людства, що потопало в гріхах до такої степені, що вже не розрізняло між добром і злом, між тим, що добре, і тим, що погано, між тим, що виходить від Бога чи від нашої волі.
І в цій прірві гріхів Бог не погребував втілитися, щоби принести світло і благодать спасіння.

 

 

За матеріалами: ru.radiovaticana.va