Як римо-католики Луганська підтримують парафіяльне життя: Меси через скайп, розарій…
  • Срд, 28/01/2015 - 14:16

Вірні Луганська продовжують підтримувати парафіяльне життя, збиратися на молитви, брати участь у Святій Месі через скайп.

Отець Ґжегож Рапа розповів Католицькому Медіа-Центру, що парафіяни каплиці Різдва Пресвятої Діви Марії, незважаючи на те, що не мають священиків, продовжують збиратися на молитви і Святі Меси. Один з парафіян проявив ініціативу брати участь у Святій Месі через скайп.

«Як не дивно, ініціаторами були прихожани, - розповідає о. Ґжегож. – Навіть, якщо я не можу відправляти Месу через скайп, вони все одно збираються, моляться розарій, беруть Літургію Слова». Таким чином, вони намагаються вести повноцінне парафіяльне життя.

Усі парафіяни, які залишились на цій території - близько 23 чоловік, після Служби чи молитви не розходяться, розповідає священик. Вони роблять собі чай, доглядають за домом, слідкують за порядком.

Атмосфера, яка панує зараз там, їх пригнічує. «Буває так, що навіть по скайпу я з кимось порозмовляю – а роблю це регулярно – і потім смс повідомленням, або у скайпі напишуть: «Отче, дякую, нам уже легше на душі, спокійно». За будь-який контакт і підтримку з боку священика парафіяни дуже вдячні.

Зважаючи на різне ставлення католиків з інших регіонів України до парафіян Луганська, отець звернувся з проханням до усіх вірних, щоб ті відкрили свої серця та спробували зрозуміти тих, хто залишився жити на Сході. «Зрозумійте, що з кожним з нас може таке статися. Спробуйте ввійти у їх становище – вони втратили усе. А жили нормально. Розумні люди. Насправді. А тепер терплять таке горе… Давайте загально подивимося на цю проблему і будемо намагатися її якось розв’язати. Якщо не матеріально, то хоча б добрим словом».

Щоб прослухати повний запис інтерв’ю, натисніть тут.

Розмовляв о. Дієго Саєз Мартін, директор Католицького Медіа-Центру