Як стати католиком?
  • Пон, 22/02/2016 - 21:15

Цю статтю я написала, зважаючи на власний досвід моїх відповідей на питання знайомих, які замислювались про те, щоб приєднатися до Католицької Церкви. Вони були достатньо дорослими людьми, щоб приймати самостійні рішення, тому наші розмови були першими кроками, які б злегка зорієнтували їх на початку великої подорожі.

По-перше, перед тим, як стати католиком, треба дуже-дуже добре подумати.  А оскільки бажання стати католиком передбачає віру в Бога, добре було б помолитись і поставити всі питання безпосередньому Керівництву.

По-друге, треба зрозуміти, що одного бажання бути католиком недостатньо, щоб ним стати. Тому доведеться відірватись від комп’ютер, вийти з дому і піти до Католицької Церкви. Це дуже важливий крок почати ходити до церкви, бажано під час богослужінь. Потрібно зіткнутись з реальністю, може виявитись що вона значно відрізняється  від ваших очікувань. Якщо у вашому місті кілька католицьких храмів, то відвідайте їх.

Дуже важливо познайомитись з людьми в церкві: мирянами,  священиками, сестрами. Визначте серед «постійних відвідувачів» храму найсимпатичнішого і вперед. Не бійтесь ставити питання. Розпитайте про церку, спільноту, про те, як живе парафія поза богослужіннями: це можуть бути молодіжні зустрічі чи концерти, благодійні акції і т. д. Обов’язково розпитайте, чи є на парафії бібліотека і як туди записатись. Пам’ятайте, відвідування церкви і спілкування з людьми ні до чого вас не зобов’язують.

Якщо після цього всього ви не втратили бажання стати католиком, зверніться до настоятеля храму або до котрогось з отців-сотрудників і поясніть йому свої наміри. У кожній церкві найчастіше є один священик, відповідальний за підготовку до хрещення і за підготовку приєднання до Католицької Церкви: вам розкажуть як і де можна знайти його.

Перше питання, на яке вам треба відповісти: чи вас хрестили, чи ні. Якщо ви не були хрещені і маєте намір хреститись в Католицькій Церкві, вам необхідно ретельно підготуватися до цього Таїнства. Звичайно, вас не охрестять без катехизації та ретельної підготовки. Все це потрібно, щоб ті, хто бажає охреститись, познайомились з основами християнської віри та християнським життям. Упродовж підготовки кандидати на хрещення відвідують недільні богослужіння та спеціальні заняття.

Якщо ви вже охрещені в будь-якій з християнських конфесій, то розкажіть про це священику. На особистій зустрічі катехит поставить вам багато запитань, які зводяться до одного: «Чого ви шукаєте в Католицькій Церкві?». Вам, найімовірніше, порекомендують ознайомитись із традиціями тої конфесії в якій вас хрестили, радитимуть знову і знову подумати і помолитись. Може виглядати, що вас просто не хочуть тут бачити і відмовляють, та це не так. Метою в цьому випадку є зрозуміти, чи ваші наміри достатньо зрілі і усвідомлені. У будь-якому випадку священик розкаже вам коли і де відбуваються заняття для таких, як ви, хто хоче більше дізнатися про католицтво і, можливо, приєднатися до Католицької Церкви.

Усім, хто хрещений і не хрещений, хочу сказати ось що: приходячи в католицьку спільноту не думайте, що тут всі виключно ангели, інтелектуали чи бездоганні персони. Люди бувають дуже різними і, найчастіше, не ідеальними. Священик-катехит може стати вам чудовим духовним наставником, а може ним і не стати. Попри все дуже важливо знайти коло спілкування, в якому ви могли б отримати пораду, підтримку і поділитися тим, що відбувається у вашому житті. Церква це спільнота, і ви збираєтесь бути в церкві не тільки з Богом, а з конкретними людьми.

Обов’язково старайтесь зрозуміти Службу Божу: придбайте молитовник з текстом і поясненням. За найпершої можливості беріть участь і в інших відправах в літургії Часів, вервиці, адорації. Так ви дізнаєтесь, що означають всі ці мудрі слова.

Приєднанню до Католицької Церкви передує сповідь, до якої вас підготують. Сам акт приєднання передбачає проголошення Символу віри в його католицькому варіанті: так Ви засвідчуєте, що приймаєте вчення Католицької Церкви в повноті. Після цього ви можете приймати Причастя на Службі Божій.

Анастасія Паламарчук

переклад Оксани Пустовіт