Як в Примор'ї знищували католиків - за віру і "шпигунство на користь Японії"
  • Втр, 05/02/2019 - 08:34

81 рік тому, 3 лютого 1938 року у Владивостоці були розстріляні мешканц, що належали до місцевої католицької громади. В основному це були поляки. Їх звинувачували в створенні контрреволюційної релігійної організації та шпигунстві на користь Японії.

Тетяна Шапошнікова, архівіст парафії Пресвятої Богородиці у Владивостоці, вже багато років займається вивченням долі католиків, які стали жертвами боротьби з "японськими шпигунами".

- Я і сама з сім'ї таких ось репресованих парафіян. У 1937-38 роки, в ході так званих "національних операцій" під час "Великого терору" поляки винищувалися сім'ями, - розповідає Тетяна Шапошнікова. - Подробиці ми дізнаємося з документів, з сімейних спогадів, з розповідей очевидців тих часів. За деякими даними, за три місяці було розстріляно 120 поляків. Основні звинувачення звучали таким чином: "Польська релігійно-націоналістична контрреволюційна організація, яка займалася шпигунством на користь японської розвідки".

- Які саме документи - свідоцтва тих подій вам вдалося отримати?

- Перш за все, робилися запити в ФСБ, оскільки в базі даних цього відомства містяться документи про репресованих. І друга група джерел, яка не менш важлива, це розповіді очевидців, дітей репресованих, тобто тих, хто безпосередньо зіткнувся з цими трагічними подіями. Майже в кожній польській родині були репресовані. А в деяких сім'ях репресіям піддавалися не тільки дорослі члени сімей, а й їхні діти. Ось тільки три історії.

Історія перша. Скриня єпископа

Регіна Станько народилася в католицькій родині у Владивостоці. Її батько, Станіслав Станько, приїхав з Вітебської губернії під час Російсько-японської війни. До Жовтневої революції 1917 року перебував на військовій службі в якості писаря, після встановлення радянської влади влаштувався на роботу на залізниці, а в тридцяті роки вже працював в Головному управлінні Північного морського шляху. Геновефа Йосипівна, мама Регіни, народилася в Ковенській губернії. У 1908 році, в результаті Столипінської реформи, разом з родичами вона поїхала до Західного Сибіру, а через два роки переїхала до Владивостока, де познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. У 1922 році у подружжя Станько народилася Регіна.

Революцію Станіслав Станько зустрів захоплено. Будучи вихідцем з низів, він щиро вірив, що попереду - зміни на краще. Але скоро настрої в сім'ї Станько стали змінюватися. Ворота їх садиби виходили на шосе.

"З цієї самої дороги, частіше влітку, йшли колони ув'язнених. Ми з братом бігли дивитися на нещасних людей, які прямо в колонах падали, вмираючи, не дійшовши до бараків. Дивилися, чи немає серед них знайомих облич. Картина була жахлива. Ув'язнені йшли понурі, виснажені, ледве пересуваючи ноги. По обидва боки колони - озброєні гвинтівками конвоїри, через кожні п'ять метрів з вівчарками ". (Зі спогадів Регіни Станько)

У 1937 році Станіслава Станько заарештували. Арешт супроводжувався обшуком. Співробітники НКВС вилучили скриню, нещодавно померлого єпископа Кароля Слівовского, яка була передана на зберігання сім'ї Станько. У ній знаходилися реліквії їх парафії.

"Арешти проходили завжди вночі, батька відвезли, а будинок перевернули догори дном. Рилися в речах, паперах, діставали всі фотокартки з альбомів. Найголовніше, був відкритий ящик єпископа, завжди закритий на ключ. Щось валялося на підлозі, але частину речей вилучили - срібна статуетка, друкарська машинка, альбоми, зошити. Після арешту батька ми з братом кілька разів ходили до ГУЛАГу на Другій річці - паркан, три ряди колючого дроту, охоронці з собаками, вишки з озброєними солдатами. Але батько був у в'язниці. сусіди, знайомі, товариші по службі батька відвернулися від нас, як від "ворогів народу". Як же ми, діти, боялися, що заарештують маму. У валізах на город виносили книги - російські, польські, французькі та англійські. Через кілька днів заарештували мамину сестру Павлину, і її дочка Манечка залишилася одна . За що ж тітку Полю – біднішої за неї з Манечкою важко було знайти в усьому Владивостоці ". (Зі спогадів Регіни Станько)

Тітку Регіни, Павлину Бернадську, звільнили в 1939-му. Навіть через роки вона не любила згадувати про те, що їй довелося пережити в ув'язненні, багато про що з пережитого могла говорити лише натяками. Але родичі здогадалися, що Павлина пройшла в тому числі і через тортури.

Незабаром після арешту батька сім'ї Станько повідомили, що проживання на Далекому Сході їм тепер заборонено. На збори виділили 10 днів, в їх рідний дім відразу вселився якийсь військовий з сім'єю. А сім'я Станько була виселена в Томськ.

"Ми прибули до Томська 20 жовтня, а там сніг лежить по коліно. Одягнені ж ми були в літній одяг, адже в жовтні у Владивостоці ще тепло. Сильно застудилися, а речі прибули тільки в січні. Перший час зупинилися у родичів батька, хоча розуміли і відчували, що приїзд переслідуваної сім'ї був для них вкрай небажаний. Дружина мого троюрідного брата була з родини затятих революціонерів, вона працювала лікарем в НКВД, так що ми були під надійним "сімейним наглядом". (зі спогадів Регіни Станько)

Про долю своїх заарештованих у Владивостоці родичів сім'я нічого не знала. Станіслава Станько звинуватили в шпигунстві на користь Японії. У таборах він пробув до початку 50-х.

"Батько приїхав до Томська посивілим, худим, у важкій депресії. Навіть мама іноді боялася з ним розмовляти. Цього життєрадісного чоловіка, який міцно стояв на ногах, НКВД зробило невпізнанним". (Зі спогадів Регіни Станько)

Станіслав Станько помер в 1957 році в Томську. Регіна Станько стала лікарем. Вона прожила довге життя. Її не стало 16 березня 2016 року.

Історія друга. Людина, що давала свідчення

Ян Струдзінскій народився у Варшавській губернії 5 квітня 1872 року, в молодості був призваний до царської армії і відправлений служити на Далекий Схід. Після закінчення служби залишився у Владивостоці, одружився. З 1906 по 1927 рік він працював доглядачем на владивостоцькій митниці, а через два роки влаштувався двірником при гуртожитку працівників консульства Японії.

Після закриття католицького костелу віруючі стали збиратися в приватних будинках парафіян для спільних молитов. Найчастіше вони зустрічалися в просторому будинку сім'ї Герасимук. Ян Струдзінскій також іноді там бував. Однак владі навіть така активність католицької громади не подобалася. У липні 1937 року органи ОГПУ арештували батька і сина Герасимук, а вже у вересні, в рамках цієї ж справи, був заарештований і Ян Струдзінскій. Його звинувачували в створенні контрреволюційної релігійної організації. Крім цього, звинуватили у шпигунстві на користь Японії, нібито він через своїх знайомих католиків, членів тієї ж організації, збирав  шпигунську інформацію, яку йому "замовляли" співробітники японського консульства Мімура і Ямада.

Не витримавши тортур, Ян Струдзінскій визнав свою провину і дав свідчення, що "колишня активна діячка костелу полька Валерія Герасимук після закриття костелу влаштовувала у себе вдома нелегальні релігійні збори, якими вона і керувала. Ці збори тривали до весни 1937 року".

"Співпраця зі слідством" не допомогла Струдзінскому. Він був розстріляний 3 лютого 1938 року разом з п'ятьма іншими католиками. Довгий час після вступу вироку в силу сім'ї жертв не знали, що сталося з їх рідними. У місті ходили страшні чутки про те, що в тюрмі був спалах тифу, в результаті якого частина ув'язнених загинула, а інших скинули в бухту Золотий Ріг ще живими.

У 1959 році жертв розстрілу реабілітували. У їх числі був і Ян Струдзінскій.

 

Історія третя. "Можливо, він хотів донести до нас, що він нічого на допитах не сказав"

Отець Георгій Юркевич народився в Мінській губернії 5 квітня 1884 року народження, освіту отримав в Петербурзькій духовній семінарії. У 1910 році був висвячений на священика. Спочатку його відправили служити в прихід Красноярська, але незабаром перевели в Хабаровськ. Вперше він приїхав до Владивостоку в 1921 році з нагоди освячення нового кам'яного храму. Там познайомився з предстоятелем владивостоцького приходу отцем Каролем Слівовскім. Отець Кароль, приємно здивований освіченістю і ентузіазмом молодого священика, запросив його стати вікарієм владивостоцького храму. Офіційний перевід отця Георгія Юркевича стався в 1923 році.

В результаті антирелігійної кампанії, в парафій, на той час, вже забрали парафіяльні будинки, і священику виділили одну з кімнат в приватному будинку, куди підселили сусіда з колишніх кримінальників, який виконував функції "спостерігача".

Похилого єпископа Кароля Слівовского незабаром відправили в передмістя Владивостока під домашній арешт. А Георгія Юркевича заарештували, звинувативши в шпигунстві. Молодого священика звинуватили у зв'язку з японськими і польськими дипломатами - зокрема в тому, що він був знайомий з секретарем польського консульства і його дружиною. Священик на допитах це знайомство і не заперечував. Так само, як і те, що він знав поляків, які працювали в "Будинку Польському".

Ще один пункт звинувачення стосувалося "систематичної роботи" проти радянської влади. Полягала ця робота, на думку органів, в несхваленні тих католиків, які підтримували радянську владу. Крім того, священика звинуватили в спекуляції золотом і валютою: під час обшуку вдома у батька Георгія були виявлені царські золоті і срібні монети, а також ієни і долари.

На допитах отець Георгій спочатку заперечував усі звинувачення, але потім, не витримавши тортур, у всьому "зізнався". Однак не обмовив нікого зі своїх прихожан.

Слідство закінчилося 6 лютого 1932 року. Отець Георгій Юркевич був засуджений "трійкою" на 10 років.

Ми важко переживали арешт отця Юркевича. Він живе в моїй пам'яті всі ці роки. Батьки кілька років намагалися знайти зв'язок з ним. І тільки, живучи вже в Томську, році в 1939, моя мама зустрічалася з одним ксьондзом, вони подовгу розмовляли про Владивосток, про священиків. У нього була "ниточка" до ГУЛАГу, і саме ця "ниточка дотяглася до отця Юркевича. У тому ж році Юркевич надіслав ввічливого коротенького листа з проханням надіслати йому солоного сала і вовняні шкарпетки. з цього листа ми дізналися, де він відбуває термін - це було в Кемеровській області Маріїнського району. Мама відразу ж таку посилку послала. Більш листів від страждальця-духівника не було, але до нас дійшли слухи, що в ув'язненні Юркевич позбувся одного ока. Тепер ми знаємо, як це могло бути. Можливо, він хотів таким твердженням донести до нас, що він нічого на допитах не сказав". (Зі спогадів Регіни Станько)

Нещодавно католицька парафія міста Владивостока відправила запит в МВС Кемеровської області про долю отця Георгія Юркевича. У відповідному листі регіональне відомство повідомило, що увязнений Георгій Людвикович Юркевич помер в таборі Ново-Іванівського відділення в Маріїнському районі Кемеровської області 4 червня 1942 року. А значить, після закінчення терміну, зазначеного у вироку, священик не був звільнений. Відомостей про причини смерті, місце поховання отримати не вдалося.

У католицькому храмі Пресвятої Богородиці у Владивостоці є спеціальний стенд, присвячений репресованим парафіянам і духовенству - людям, які, пожертвувавши життям, не відступили від своєї віри.