Як звертатися до Папи Римського?
  • Птн, 24/11/2017 - 13:12

Папа Римський - Глава Католицької Церкви, понад мільярд католиків вважають його намісником Бога на Землі. Таке служіння вимагає поваги, незалежно від того, зараховуєте ви себе до Католицької Церкви чи ні.

Відповідно, існує і протокол, якого треба дотримуватися при зверненні до Папи як усно, так і письмово. З цієї статті ви дізнаєтеся всі деталі.

Письмове звернення до Папи

Звертайтеся до папи "Ваша Святосте". Також на письмі допустимо використовувати звернення "Святіший Отець".

Зауважте, на листі до Папи потрібно вказати "Його Святості, ________", замість пробілу пишеться ім'я Папи. Наприклад, якщо ви пишете Папі Франциску, напис на конверті буде читатися "Його Святості Папі Франциску."

Дотримуйтеся поважного тону. Весь ваш лист повинен бути ввічливим і привітним. Не треба писати по-чудернацьки, але дотримуйтеся такого тону, який був би доречний в Католицькій Церкві.

В жодному випадку не дозволяйте собі лайок, сленгу, зневажливої мови і будь-яких інших проявів неввічливості.

Напишіть все, що хочете сказати, пам'ятайте, Папа взагалі-то досить зайнята людина. Не розтягуйте лист і не розсипайтеся в компліментах, всім буде простіше, якщо ви дотримаєтеся формальності і відразу перейдете до суті питання.

Закінчіть лист ввічливо. Як католик, ви повинні закінчити лист фразою "вважаю за честь заявити про свою величезну повагу. Відданий і скромний служитель Вашої Святості", і підпишіться.

Якщо ви не католик, завершальне формулювання може бути приблизно таким "З найкращими побажаннями Вашій Святості, віддано Ваш" і підпис.

Не католикам може підійти і щось просте, на зразок "Всього найкращого. Ваш" і підпис.

Незалежно від обраних слів, рівень виявленої поваги повинен відповідати тому рівню поваги, який ви б проявили до будь кого в аналогічній позиції. Ті, хто не слідує доктрині Католицької Церкви і не згоден з Папою, все одно повинні визнавати його авторитет і шанобливо завершувати лист. Католики повинні проявляти повагу, гідну глави Католицької Церкви і намісника Бога на Землі.


Поштова адреса Ватикану.

Якщо ви збираєтеся надіслати листа поштою, адресу на конверті потрібно записати в такий спосіб: His Holiness, Pope Francis / Apostolic Palace / 00120 Vatican City (Його Святості Папі Франциску / Папський Палац / 00120 Ватикан).

Зауважте, замість / потрібно робити перенос адреси на наступний рядок.
Ту ж адресу можна записати й інакше:
His Holiness, Pope Francis PP. / 00120 Via del Pellegrino / Citta del Vaticano
His Holiness Pope Francis / Apostolic Palace / Vatican City
His Holiness Pope Francis / Vatican City State, 00120

Не пишіть на конверті "Італія". Ватикан - незалежна держава.

Електронна адреса та номер факсу прес-служби Ватикану.

Якщо ви віддаєте перевагу відправити лист по електронній пошті або факсом, діяти потрібно через прес-службу. У папи  немає власної загальнодоступної електронної адреси або факсу.
Електронна адреса наступна: av@pccs.va
Номер факсу: +390669885373

Зауважте, ні те, ні інше не йде безпосередньо на стіл Папи, але рано чи пізно ваш лист до нього дійде.

Особисте звернення до Папи

Звертайтеся до папи "Святий отець." Інші допустимі форми звернення: "Ваша святість" і "Святійший отець".
"Ваша святість" і "Святий отець" - звернення до Папи відповідно до його титулу і статусу в єрархії Церкви. При особистій зустрічі до Папи потрібно звертатися тільки так, і в жодному випадку не по імені.


Коли входить Папа, потрібно піднятися і аплодувати. Оплески залежать від місця, але проявляючи повагу вставати потрібно завжди.

Зазвичай, якщо подія відбувається в невеликому приміщенні, і зібралася дуже велика юрба, аплодують неголосно і чемно.

Якщо подія відбувається на месі на стадіоні, допустимі гучні оплески і навіть вигуки.


При наближенні Папи належить ставати на коліна. Якщо Папа підходить до вас, потрібно встати правим коліном на землю.

Хреститися (як на месі) не треба, але потрібно встати на коліно. Це є виразом найглибшої поваги.

Якщо це доречно, поцілуйте перстень Папи. Якщо ви католик, і Папа подає вам руку, доречно буде швидко і шанобливо поцілувати ношений Папою за традицією перстень, також відомий як "Перстень Рибака".

Якщо ви не католик, і Папа подає руку, цілувати перстень необов'язково. Можна потиснути руку.

Перстень Рибака є символом і печаткою Папського престолу. Цілуючи його, ви висловлюєте повагу і щиру прихильність до людини, що займає престол.


Говоріть з повагою, чітко і коротко. Заздалегідь підберіть слова, щоб не мимрити, дотримуйтеся повної поваги тону і говоріть чітко.

Для початку - відрекомендуйтеся. Назвіть своє ім'я і щось важливе або відповідне про себе.

Якщо ви приїхали до Ватикану або бажали домогтися аудієнції Папи з конкретною метою, про це теж треба сказати.

Папа буде вести діалог, і ви повинні йому дозволити. Нехай ваші відповіді будуть короткі й точні, говоріть чітко і голосно, щоб Папа міг все розібрати.

Коли Папа буде йти, підніміться. Коли Папа підніметься, щоб піти, вам теж треба піднятися. Перш ніж знову сідати або переключити увагу на щось інше, дочекайтеся, поки Папа не покине приміщення.

Оплески в кінці аудієнції або заходу не є обов'язковими, але якщо ви у великому натовпі і народ починає аплодувати, можна приєднатися.

Поради
Якщо вам належить аудієнція з Папою, одягніться відповідно. Якщо ви йдете на офіційний захід, де очікується присутність Папи, або якщо ви запрошені на аудієнцію, з поваги потрібно одягнути святковий одяг. Чоловікам потрібно бути в костюмі і при краватці, взуття повинно бути начищеним. Жінкам потрібно бути в костюмі або сукні з рукавами і подолом нижче коліна.

Якщо ви йдете на месу на стадіоні або просто спостерігаєте за проїздом папського кортежу, можна одягнутися буденно. Краще вибрати щось скромне, але зі смаком.

З прес-службою Ватикану можна зв'язатися за телефоном. Офіційний номер (з міжнародними кодами): +390669881022. Якщо зателефонуєте за цим номером, сам Папа вам не відповість.

У Папи є аккаунт в Твітері, можна стати фоловером: https://twitter.com/pontifex, але не варто чекати, що Папа буде відповідати на ваші твіти.