Яке християнство – такі й мощі
  • Втр, 16/01/2018 - 09:46

Московському патріарху Тіхону стосовно мумії Лєніна приписують вислів: «Які мощі – такий і єлей». Ці слова він начебто сказав, коли мавзолей червоного диктатора залило каналізаційними стоками. І дійсно, важко не погодитись з його висловлюванням. Лєнін – терорист, який знищив мільйони християн тільки за те, що вони сповідували віру в Христа. Такі римські імператори-гонителі християн, як Нерон, Домініціан, Діоклеціян - просто мікроскопічні карлики в порівняні до самого Лєніна і системи, ним створеної. Тому не варто дивуватися, що світовий інформаційний простір сколихнули висловлювання Путіна, який прирівняв комунізм до християнства, а мумію Лєніна - до мощей християнських святих.

Перефразовуючи московського патріарха, хочеться сказати: яке християнство – такі й мощі. Путін вже неодноразово висловлювався стосовно християнства і християнських конфесій у доволі дивовижний спосіб. То для нього комунізм з Лєніном подібними є на християнство і мощі святих, то православ’я є подібнішим до ісламу, аніж до католицтва. І все це можна би було списати на релігійну неписемність московитського очільника, який основ освіти здобував у совєтський час. Якби тільки він не був очільником держави, яка охоплює величезну територію та володіє величезним ядерним арсеналом.

Судячи з його висловлювань, Путін щиро вірить, що так воно і є, що комунізм можна сумістити з християнством, що православ’я подібніше до ісламу, аніж до католицтва. І не тільки вірить, він, фактично, у своїй діяльності пробує зліпити в одне комунізм, православ’я, іслам, царизм і КГБ.

У багатьох західних консервативних християн фігура Путіна викликає захоплення, оскільки московитська пропаганда закордоном ліпить з Путіна образ консервативного політика, захисника християнства і християнських цінностей. Але яким є християнство Путіна, якщо він його уподібнює до комунізму й ісламу? Чи не на нас, тих, хто розуміє, що насправді являє собою путінське християнство, лежить обов’язок просвітити християн Заходу, чи, принаймні, пробувати просвітити у тому, хто такий насправді Путін і яким насправді є московитське християнство, яке святим почитає не тільки деспота Нікалая ІІ, але й члена масонської ложі царгородського патріарха Григорія V і яке завжди було союзником московитської влади, як царської, так і більшовицької, у її намаганнях знищити Католицьку Церкву?

о. Орест-Дмитро Вільчинський